Kalle Pahajoki

Poliittisen väkivallan suhteen Suomessa vallitsee sairas kaksoisstandardi

Jos alla esitetyt kuvitteelliset uutiset tulisivat tällä viikolla lehdistöstä, väitän että uutisointi olisi melko erilaista, kuin se joka vasemmistoanarkistien tuhoteoista seurasi. Ja osin perustellusti. Puhtaasti tekojen valossa meillä liioitellaan äärioikeistolaisen terrorismin uhkaa ja väheksytään vasemmiston väkivaltaa.

Anarkistien vartiointiliikettä vastaan suuntaama pommi ei herättänyt suurtakaan kohua, kuinkahan kävisi vastaavan pommin joka olisi äärioikeiston maahanmuuttajia vastaan suuntaama? Tai jos äärioikeisto vaarantaisi tuhopoltoilla potentiaalisesti satoja ihmishenkiä polttamalla pääradan turvalaitteiston?

Mitä luulette, leimattaisiinko  hommaforum, jos  solidaarisuudesta heitä kohtaan äärioikeisto tekisi pommi-iskun? Arviotaisiinko iskut poliisin ja asiantuntijoiden toimesta tihutöiksi ja melko vaarattomiksi? 

On helppo nähdä, että tällä hetkellä niin uutisointiin kuin tutkinnan aktiivisuuteen vaikuttaa se, kokevatko toimittajat väkivallan syyt ("vapaa liikkuvuus" vs. rasistinen väkivalta) oikeutuksi. Mikään aate ei kuitenkaan oikeuta ihmishenkiä vaarantavia terrori-iskuja.

Ei pidä unohtaa, että poliittista väkivaltaa on nähty Euroopassa jo aiemmin. Esimerkiksi homojen oikeuksia puolustanut ja islamisaatiota vastustanut oikeistolainen Pim Fortuyin murhattiin eläinaktivistin toimesta. Myös islamia kritisoinut Theo van Gogh murhattiin näkemystensä vuoksi, tekijänä oli Marokkolaistaustainen muslimi. Poliittisen järjestelmän sisällä toimivat vaiennettiin ulkoparlamentaarisin keinoin.

Saamme myös kiittää onneamme, että länsimaalainen insinööri on suunnitellut rautateiden turvalaitteistot anarkistinkestäväksi, ja sen sijaan, että olisimme nähneet junien yhteentörmäyksiä, oli seurauksena ainostaan pääradan liikenteen häiriintyminen useiksi päiviksi.

Haastan kaikki pohtimaan, mikä olisi oma ja tiedotusvälineiden reaktio alla olevissa kuvitteellisissa uutisissa kuvattuihin tapahtumiin? Entä mikä se oli, kun iskujen tekijät olivat äärivasemmistolaiset anarkistit? Meidän on syytä ruveta ottamaan myös äärivasemmistolainen väkivalta vakavasti. Suomessakaan terrorismi ei näytä olevan äärioikeiston yksinoikeus.

Jos haluat tulkita alla olevat kuvitteelliset uutiset oikeassa asussaan, käännä

äärioikeisto = anarkistit

hommaforum = Kulttuurikeskus Satama

patriootti.com = takku.net

Joukko suomalaisia äärioikeistolaisia ilmoittautui Pasilan pommin tekijöiksi

Poliisi tutkii pommiksi epäiltyä esinettä, joka löytyi  Pasilasta viime perjantaina.
Helsingin poliisi tutkii, onko äärioikeistolla osuutta Pasilasta löydettyyn räjähtämättömään pommiin. Internetissä julkaistiin maanantaiaamuna julkilausuma, jossa väitetään äärioikeiston olevan vastuussa Pasilaan viime perjantaina jätetystä kanisteripommista.
Uusnatsit kertovat jättäneensä pommiviritelmän rakennuksessa toimineen maahamuuttajataustaisen pizzerianomistajan auton kuljettajan puoleiselle sivustalle, jotta sisäpihalla saapuvat huomaisivat sen.
Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Stenberg kertoo, että äärioikeistolaiset ovat yksi poliisin tutkintalinjoista.

Verkkofoorumilla uusnatsit ilmoittavat, että "ajastimella toimiva palopommi päätettiin toimintavalmiudestaan huolimatta jättää räjäyttämättä, jottei sivullisia ja muiden firmojen työntekijöitä altistettaisi vaaralle."

Äärioikeisto ilmoitti julkilausumassaan olevansa vastuussa myös viikonloppuna Helsingin Tapaninvainiolla kylmäasemalle heitetystä polttopullosta ja lukuisista muista pienemmistä vahingonteoista kuten palojen sytyttämisestä.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että ryhmä hyökkäsi lauantaina 4.6. polttopulloin kahta Tapaninvainion Kirkonkyläntiellä sijaitsevaa bensa-asemaa vastaan. Lisäksi ryhmä soitti tänään pommiuhkauksia Ugandan, Somalian, Afghanistanin, Etelä-Afrikan, Irakin, Iranin, Libyan, Saksan ja Ruotsin suurlähetystöihin.

Äärioikeisto väittää olevansa Pasilan pommin takana

Helsingin Pasilan viimeviikkoiselle pommi-iskun yritykselle on ilmoittautunut uusi tekijä. Suomalaisten äärioikeistolaisten käyttämällä nettisivulla julkaistussa tiedotteessa valkoista ylivaltaa ylistävä joukko kuvaa tarkasti yrityksen tekotavan, ja väittää olevansa iskun takana. Sama joukko sanoo olevansa myös Tapaninvainiossa polttopullon heittämisen ja muutamien muiden ilkivallantekojen takana.

Poliisi jatkaa tapausten normaalia rikostutkintaa, jossa selvitetään muun muassa pommilaitteiston mekanismia ja miten vaarallinen laite todellisuudessa oli. Poliisi tutkii myös äärioikeiston sivuilla julkaistua viestiä, mutta ei kommentoi sitä.

Ei vakavaa
Ulkopoliittisen instituutin terrorismiin keskittynyt tutkija Teemu Sinkkonen toppuuttelee innokkaita terrorispekulaatioita.
- Vakavasta terrorismista tässä ei ainakaan näyttäisi olevan kyse.
Tutkija perustelee näkemystään mm. Pasilasta löytyneen pommitekeleen sijoittamisella ja sillä, että tuhot polttopulloiskusta jäivät hyvin vähäisiksi.
- Näyttää siltä, että tekoa ei ole harkittu kovin pitkään. Kohteen valinta on ollut sellainen, ettei ketään haluttu tarkoituksella tappaa.

Äärioikeiston iskut solidaarisuudenosoitus hommaforumille

Iskuilla ryhmä haluaa osoittaa solidaarisuutta maahanmuuttokriittisiä tukeneelle Hommaforumille.

Hommaforumin aktiivi Matias Turkkila kertoo kuulleensa viestistä maanantaiaamuna.
"Me emme tiedä siitä yhtään mitään. Ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen solidaarisuusaktio, jonka tekijä voi olla ihan kuka vaan."

Turkkilan mukaan Homman väki ei vielä maanantaina ollut ehtinyt yhdessä pohtia kantaansa viestiin ja sen hommaforumia koskevaan mainintaan.

Hommaforumin aktiivi Matias Turkkila haluaa tehdä pesäeron äärioikeiston ja hommaforum.net-sivuston välille. Hommaforum on Turkkilan mukaan "ruohonjuuritason poliittinen foorumi", jonka ylläpitäjillä on tuskin mitään tekemistä iskujen kanssa.

"Minua häiritsee myös meidän yhdistämisemme äärioikeistoon. Vaikka ne [viime viikon tuhotyöt] olisivatkin tukitoimia, pitäisi muistaa, että me emme niitä [tuhotöitä] tehneet."

Suojelupoliisi (Supo) oli maanantaina haluton arvioimaan pommin tai polttopullon mahdollista yhteyttä sen enempää äärioikeistoon kuin ääri-islamisteihinkaan.

"Nyt otetaan rauhallisesti ja katsotaan, mitä tutkinnassa selviää", toteaa viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara. Supo avustaa tutkinnassa Helsingin poliisia. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen kuvailee Pasilan iskuyritystä amatöörimäiseksi. Hän ei usko, että tekijät olisivat muullakaan tavoin järjestäytyneitä.
"Tekijät eivät selvästikään halunneet vahingoittaa ketään, sillä räjähteet oli jätetty kaupan taakse", Sinkkonen pohtii.

Äärioikeisto iski radan turvalaitteisiin

Rikosylikomisario Timo Nyyssönen Itä-Uudenmaan poliisista kertoi maantaina, että yksi turvalaitekaapin poltosta epäillyistä on äärioikeistolaisryhmittymä, joka on kirjoittanut teosta patriootti.com -sivustolla.

Nyyssösen mukaan poliisilla on myös muita epäiltyjä.

Äärioikeistoryhmä on aikaisemmin väittänyt samalla sivustolla olleensa vastuussa Helsingin Pasilasta löytyneestä räjähtämättömästä pommista ja Tapaninvainiossa kylmäaseman pihalle heitetystä polttopullosta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Erittäin hyvää tekstiä!
Ääriliikkeitä on muuallakin kuin oikealla...

Mikko Mäkinen

Faktojen perusteella vasemmistoanarkismia esiintyy suomalaisessa reaalimaailmassa, kun oikeistoanarkismi elää lähinnä mielikuvituksessa. Vai onko meillä tietoja oikeiston harjoittamasta anarkismista tai terrorismista vaikkapa viimeisen 10 vuoden ajalta?

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Isku Helsingin pride-kulkueeseen ja setan ikkunoiden rikkominen laskettaneen äärioikeistolaisiksi iskuiksi, vaikka kukaan normaali oikeistolainen tuskin niistä haluaa omalle puolelleen "kunniaa" ottaa. Mielestäni on selvää että sekopäitä on molemmilla laidoilla poliittista kenttää. Ongelma on siinä, että vain vasemmistolaiseen väkivaltaan suhtaudutaan millään tasolla järkevästi, ellei sitten liian lepsusti.

Jos Suomen itsenäisyyspäivänä hieman hajotetaan paikkoja vastalauseena elitistiselle juhlinnalle, niin se on ihan ok mielenilmaus. Jos eurooppapäivänä skinit pistäisivät hieman paikkoja palasiksi niin auta armias mitkä syytökset siitä lentäisivät. Jälleen tietysti vain toinen näistä on toistuva ja yleinen tapahtuma.

Kaikki vähänkään oikeistoon viittava toimii automaattisena lyömäaseena tällä hetkellä lähinnä perussuomalaisia vasten, vastenmielisimpänä esimerkkinä Liisan viimeisin kirjoitus:
http://liisajaakonsaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7...

Jaakonsaari käytännössä syyttää perussuomalaisia nuoria siitä, että he haluavat nostaa turvallisuutta omissa taphatumissaan vaikka "ovat ise varkaita" eli miten tämä pitäisi tulkita? Että Liisa Jaakonsaaren mukaan PS-nuoret ovat vastuussa Norjan iskuista? Tai edes jostain väkivaltaisista iskuista poliittisiin nuoriso- tai muihin tapahtumiin?

Ketään ei kiinnosta, että Breivikin erosi Norjan vapauspuolueesta, koska se oli hänelle liian maltillinen. Saman kaavan mukaan perussuomalaiset ovat tavalla tai toisella vastuussa Suomen kansallissosialistisesta puolueesta, patriootti.com:in hörhöistä ym. ym. Siitäkin huolimatta, että nämä tahot irtisanoutuvat täysin perussuomalaisten lepsusta linjasta. Tiedotusvälineille ja vasemmistopoliitikoille tuntuu olevan täysin mahdotonta ymmärtää väkivallan ja poliittisen järjestelmän sisällä toimimisen välistä eroa.

Ehkä jotkut vasemmistolaiset eivät ymmärrä tätä siitä syystä, että he pohjimmiltaan samaistuvat oman laitansa ääriainekseen? Kenties jokainen tägi, turkisisku, poliisin vastustaminen, mersun naarmuttaminen, mellakointi ym. soittaa jotain sympaattista kieltä heidän sielussaan? Tai sitten kyseessä on vain demagogia. Vastenmielistä, yhtä kaikki.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Jälleen kerran niin totta... Toimittajissa on kylläkin niin paljon vasemmistoa, demareita ja vihreitä kannattavia joten kirjoittamattomuus/uutisoimattomuus johtuu pitkälti siitä.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

En ehtinyt vielä lukea päivän hesaria, mutta ilmeisesti Helsingin Sanomat on ollut kanssani samoilla linjoilla:

"Viime vuonna EU:ssa tehtiin 249 terroristi-iskua. Näistä islamistien iskuja oli vain kolme - kaksi Tanskassa ja yksi Ruotsissa. Eniten terrori-iskuja tekivät separatistiset liikkeet lähinnä Espanjassa, Ranskassa ja Pohjois-Irlannissa: 160 kappaletta. Seuraavaksi aktiivisempia olivat äärivasemmistolaiset ja anarkistiset ryhmät: 45 iskua.

Vuoden 2010 terrori-iskuissa kuoli seitsemän ihmistä. Uhreista kuusi menehtyi Kreikan äärivasemmiston ryhmien iskuihin."

Sinänsä Tanskan iskujen vähättely on kyllä melko brutaalia. Suomessa on esimerkiksi täysin vaiettu siitä, että vuoden 2008 Bombayn (Mumbai) terrori-iskuissa 164 ihmistä tappaneet islamiterroristit suunnittelivat iskua myös Köpenhaminaan, jossa tarkotus oli katkaista panttivankien päät ja heittää ne ulos ikkunoista. Tekijät jäivät onneksi kiinni Yhdysvalloissa.

http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Mumbai_terrorist...
http://www.asianage.com/india/copenhagen-terror-pl...

Kun ottaa huomioon islamistien iskut Köpenhaminaan ja Tukholmaan, on luonnollista että myös Norjan iskuista epäiltiin aluksi islamisteja.

Samu Niveri

Aktivismiä esiintyy ihan joka tasolla se on varma. Jos väärinkäytön mahdollisuus on, sen joku tuo esille. Oli sitten kyseessä vallan väärinkäyttö, käsittämättömät bisnes-strategiat tai mikä tahansa. Aina löytyy joku joka loppupeleissä tekee asialle jotain, yleensä näyttää vääryydellä takaisin, mikä ei ole oikein.

Se että anarkisteillä on kohteet ihan hukassa kertoo paljon siitä että käsitys elämästä on täysin irrallinen. Jos nykypäivän anarkisti olisi omavaraistaloudessa elävä, todennäköisesti aamulla käyntiinlähtemätön valmet poltettaisiin sen sijaan että yritettäisiin löytää vika ja korjata se.

Aktiivisuus ja aktivismi sinällään ei saisi olla tuomittavaa. Siitä kun oikein kohdistettuna on vain hyötyä. Enkä nyt aja tässä ihmisiä ääritekoihin, päinvastoin kannustan luomaan käytännön esimerkkejä kirjoitetussa muodossa joita jokainen voi tahollaan miettiä ja lähteä juttuun mukaan jos aihetta on. Suoraan demokratiaan siirtymisessä olisi tässä merkittävä etu, kuten myös muussakin läpinäkyvyydessä.

Nykypäivänä insinöörit kehittää laitteet ja ohjelmistot niin että jos jossain kohdassa on epävarmuustekijöitä, tämä kohde pitää voida irrottaa kokonaisuudesta ja korjata purkamatta koko järjestelmää, usein myös niin että ei tule huoltokatkoja. Samankaltaisuutta olisi mukava nähdä politiikassa.

Käyttäjän jarmopuskala kuva
Jarmo Puskala

Tämä martyyrin leikkiminen alkaa mennä naurettavuuksiin. Kun ei keksitä miten oikeistolaisparkoja potkitaan päähän kehitellään keksitty kaksoisstandardi.

Sitten tämän keksityn ongelman varjolla vaaditaan - hetkinen, mitä tässä edes vaaditaan? Sitä, että kaapin polttamista ja lähes sadan ihmisen joukkomurhaa tulisi käsitellä tasa-arvoisina asioina?

Eiköhän asia kuitenkin ole niin, että jos anarkomarkojen sijasta näiden helsingin "iskujen" takana olisivat olleet teini-ikäiset uusnatsit olisivat uutiset todellakin olleet juuri tuollaisia.

Toimituksen poiminnat