Kalle Pahajoki

Poliittiseen väkivaltaan on suhtauduttava aina vakavasti

Norjan pommi-isku ja sitä seurannut Utöyan saaren verilöyly osoittivat, että kerran todennäköiseksi syypääksi keksitty Islamistien uhka on virallisia arvioita myöten ensimmäinen epäilty. Valitettavasti Norjassa murhatyöt eivät jääneet kesken, kuten epäonnistuneessa Tukholman iskussa. Kun ampuja kuvailtiin vaaleaksi ja pohjoismaisen näköiseksi, oli monille jo selvää se, minkä uutiset myöhemmin näyttävät vahvistavan: teko on kansalaisen omaa yhteiskuntaa ja erityisesti hallituspuoluetta vastaan suuntaama isku.

Norjan iskut osoittavat, että yksinäisyydessä haudotut voimattomuuden ja osattomuuden tunteet voivat kyteä vaarallisen tuhoisaksi liekiksi. Suojelupoliisin ja Maanpuolustuskorkeakoulun arviot siitä, että Suomessa iskujen uhka ei ole välitön voivat osua tällä kertaa nappiinsa: vaikka monet tahot ovat viime vuoden aikana esittäneet jopa kokonaisten puolueiden eristämistä median ja poliittisten toimijoiden yhteistyönä, ovat Suomessa poliittiset erimielisyydet purkautuneet  pääasiassa harmittomana vaikkakin kiivaana yhteiskunnallisena keskusteluna. 

Anarkistien iskut pääradan turvalaitteita vastaan osoittavat kuitenkin, ettei Suomikaan ole immuuni poliittiselle väkivallalle. Norjan ja Suomen Iskujen tekijöiden välillä ei todennäköisesti ole mitään suoraa yhteyttä. Iskuilla on kuitenkin monia yhdistäviä tekijöitä, ja Norjan tapahtumat osoittavat, että poliittinen väkivalta on syytä ottaa aina vakavasti. 

Molempien iskujen tekijät luultavasti katsovat toimivansa perinteisen puoluepoliittisen järjestelmän ulkopuolella. Norjassa iskettiin hallitusvastuussa toimivia sosialidemokraatteja vastaan; Suomen anarkisti-iskijät todennäköisesti vastustavat Kokoomus-johtoista hallitusta. Vaikka Norjan terrorityöt ovat monin verroin Suomen anarkisti-iskuja vakavammat, molemmat iskuvat vaaransivat lukuisia henkiä, ja ne ovat tehty tavalla, jotka järkyttävät järjestäytyneet yhteiskunnan perusrakenteita.

Suomessa ei voida tuudittautua siihen turvallisuuden tunteeseen, että poliittinen tai uskonnollinen väkivalta ei voi pesiytyä meille. Rajan ylittäneitä ryhmittymiä ei ole enää varaa katsoa läpi sormien. 

Rajankäynti ilmaisunvapauden ja yksilön oikeuksien, ja toisaalta yhteiskunnan suojelun välillä on silti vaikeaa. Suojelupoliisin pitäisi voida puuttua tapauksiin, joissa on konkreettista näyttöä yhteiskuntaa vastaan suunnatun rikoksen valmistelusta. Uskonnollista tai poliittista vihanlietsontaa, väkivaltaa tai tuhotöitä harjoittavia ryhmittymiä ja soluja ei saa päästää pesiytymään maahamme.

Kenenkään ei myöskään pitäisi joutua kokemaan, että ainut keino tulla nähdyksi tässä yhteiskunnassa on tarpeeksi suuri räjähdys. Oikea demokratia lisää kansalaisten vastuullisuuden ja voimaantumisen tunnetta; näennäisdemokratia luo kasvualustaa irtonaisuuden ja vihantunteille.

Meidän tulee huolehtia, että sekä Suomen kansalaiset, että tänne muualta tulleet kokevat olevansa osa tätä yhteiskuntaa ja voivansa vaikuttaa täysvaltaisina jäseninä sen tulevaisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Korjaus otsikkoon: väkivaltaan on suhtauduttava aina vakavasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Huomenna kuullaan todennäköisesti lisää, tässä yksi olettamus:

Myös Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjohtaja Magnus Ranstorp arvioi, ettei nuorisoleirin ammuskelu sovi al-Qaidan toimintatapaan.

– Jos kyse olisi ollut vain pommi-iskusta, olisin sanonut että todennäköisesti kyse oli ääri-islamistien hyökkäyksestä. Mutta kun katsotaan, mitä sitten tapahtui, on mahdollista että kyse oli yksin toimineesta sekopäästä, hän arvioi.

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194688263063/art...

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Niinpä. Melkein veikkaisin, että islamistiset koitaisivat saada yhdellä iskulla hengiltä mahdollisimman monta henkeä. Miksi ihmeessä lähtisivät vielä pommin lisäksi pidemmmälle - saareen ampumaan nuoria.

siviili tarkkailija

Ennenkun mennään asioissa näihin poliittisiin johtopäätöksiin, kuten rkp:n norppa joka maahanmuuttajia puolustaakseen oli heti valmis leimaamaan maahanmuuttajat iskujen tekijöiksi....niin odotetaan vähän enemmän tietoa tai jotain.

Minun näkemykseni on että suuri osa murhista ja massamurhista on oikeusjärjestelmässä esiintyneen institutionaalisen toiminnan seurausta. Tarkoitan tällä vaikkapa elinkautistuomitun tekemiä McDonalds murhia. Eli moni paha rikollinen on käynyt oikeuslaitoksessa ja todennut sen naurettavaksi. Mikä on tiettyjen riöollisten kohdalla johtanut entistä törkeämpiin ja raaempiin tekoihin.
On suuri houkutus liittää murhaan politiikkaa, vaikka kyse olisi järjestelmän viasta.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Olen osittain samaa mieltä. Yksittäisen henkilön vastauuta ei voida ikinä väistää, poistaa, unohtaa. Jotta voisimme pysäyttää tälläiset väkivallanteot jatkossa, on kuitenkin syytä pohtia niitä syitä, jotka tälläisiin tekoihin ajavat.

Aina on niitä hulluja, jotka eivät tarvitse tälläisiin tekoihin minkäänlaista syytä tai oikeutusta. Toisaalta Tukholman iskuissakin taustalla oli sekä Britanniassa että Ruotsissa hyvin menestyneitä ja näennäisen maltillisia muslimeja. Rinnastan anarkistien teot jossain määrin näihin tekoihin, koska kyseessä on tietoinen ja harkittu, väkivaltainen kapina järjestelmää vastaan.

Suomessa rikoksen valmistelu ei ole rangaistavaa; mielestäni selvä osallistuminen pommi-iskun valmisteluun pitäisi jo sinänsä olla rangaistavaa, vaikka iskua ei olisi vielä tehty. Näin olisi edes jonkinlaiset mahdollisuudet saada kiinni esimerkiksi Tukholman iskun kaltaisten iskujen valmistelijat etukäteen.

Meillä tulisi varmistaa, että meillä on resurssit kotiuttaa jokainen vastaanottamamme maahanmuuttaja niin, että tälläisiä tragedioita ei kehity slummialueiden sisäänpäin kääntyneissä piireissä. Niin, ettemme kasvata ghettoihin kasvu-alustaa johon väkivaltainen uskonnollinen ideologia tarttuu kuin kulovalkea. Niin, ettei Suomesta kenenkään tarvitse lähteä taisteluleireille Afghanistaniin oppeja saamaan. Aivan, kuten meidän pitää varmistaa, että yksittäiset kiusatut nuoret eivät ajaudu imemään netistä väkivaltaista ideologiaa.

Kirjoituksessani viittaan toisaalta myös niihin, jotka "ajautuvat" tälläisiin tekoihin, eli Pekka-Eric Auvisen tai Matti Saaren kaltaisiin henkilöihin. He ovat selvästi mieleltään sairaita, mutta tekoihin voidaan nähdä sysääjänä myös ulkoisia seikkoja.

Tätä taustaa vasten poliittinen korruptio, vaihtoehdottomuus ja konsensuspolitiikka saavat uhkaavia sävyjä, jos ne voivat toimia kuten kouluyhteisön kiusaaminen tai korruptoituneiden koraanikoulujen opit; ajaen mieleltään jo epävakaan yksilön kokemaan, että väkivalta on ainoa keino jolla hän voi enää saada oman äänensä kuulumaan.

Taha Islam

"Aina on niitä hulluja..."

Näinhän se menee; kun älyttömiin keinoihin löytyy omasta ryhmästä, se leimataan hulluudeksi, kun se löytyy toisesta ryhmästä, se leimataan heille tunnusomaiseksi toiminnaksi.

turunen (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus!

Toimituksen poiminnat