*

Kalle Pahajoki

Viisi asiaa joita naiset EIVÄT VOI tehdä

On sattumaa, että tämä kirjoitus osuu juuri naistenpäiväksi, mutta mielestäni tästäkin asiasta on käytävä keskustelua. Nimittäin siitä, mitä naiset voivat tai eivät voi tehdä. 

 Keskustelimme 4,5v tyttäremme kanssa siitä, miksi hän aikoo tulla isona. Vastaukseksi kysymykseen "tuleeko sinusta lääkäri?" saimme: "Ei tytöt voi olla lääkäreitä."

Pöyristyin sydänjuuriani myöten. Mistä noin pieni lapsi on saanut käsityksen, että tytöt eivät voi olla lääkäreitä? Rupesin kyselemään, mitä muuta tytöt eivät voi tehdä?

Tässä VIISI ASIAA JOITA NAISET EIVÄT VOI TEHDÄ

  1. Lääkäri
  2. Merikapteeni
  3. Poliisi
  4. Palomies
  5. Ohjelmistosuunnittelija

Olen aika varma, ettei kukaan eksplisiittisesti ole Pepille ääneen sanonut että tyttö ei voi olla ammatiltaan jokin näistä. Jollain tavalla olemme silti yhteiskuntana onnistuneet rajaamaan tyttöjen mielissä pois monta hyväpalkkaista ja haastavaa ammattia potentiaalisesta uravalikoimasta jo alle viisivuotiaana. 

Olen niin pettynyt että voisin pomppia tasajalkaa. Meillä on vielä paljon tekemistä tasa-arvon suhteen. Ja tuo tekeminen ei taatusti ole kiintiöissä. Olen 100% varma että minun tyttäreni päihittää kenet tahansa mieskandidaatin reilussa kilpailussa (anteeksi isän ylpeys).

Maailmankuvamme muodostuu yleistämällä kokemuksistamme. Naistenpäivänä siis erityinen kiitos kaikille naisille, jotka tekevät paitsi omaa työtänsä, myös kasvatuksellisesti arvokasta työtä yllä olevan listan ja muissakin miesvaltaisissa ammateissa. 

Kaikkia vanhempia kehotan joskus kyselemään lapsiltanne tälläisistä käsityksistä ja korjaamaan niitä parhaanne mukaan. Naisen tilastollisesti heikompaa palkkausta ei korjata päivittelemällä tai perustamallla komiteoita, vaan sillä, että kerromme tyttärillemme, että he voivat tehdä ihan mitä he ikinä haluavat. 

Hyvää naisten päivää kaikille,

Kalle Pahajoki

PS. Otsikko on klikkien kalastelua, mielestäni aihe on niin tärkeä että se oikeuttaa kyseenalaisetkin keinot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ohjelmistosuunnittelija"?

Ainakin sanavaraston suhteen tyttäresi voi vartuttuaan tehdä mitä vain, koska leikki-ikäinen ei yleensä käytä moisia käsitteitä. Lääkäri-vastaus on toisella tavoin yllättävä, koska lääkäreiden ammattikunta alkaa olla naisenemmistöinen. Ehkä lapsesi on terve, eikä hänen ole tarvinnut tutustua alaan terveysaseman tasolta?

Oma tyttäreni, nyt 23 v., kuvaili lapsena naisten ja miesten eroavaisuuksia puheenaiheiden kautta: "Naiset juttelee huulipunasta, ja miehet miettii että mites se kattopelti laitettais." Tämäkin pikku aforistikko oli tarkoitus kasvattaa neutraalisti, mutta elämän opetukset ovat suuressa määrin eri asia kuin vanhempien noudattama teoria.

Mikael Kerokoski

Jos minun 4,5 vuotias tyttäreni laukoisi tuollaista niin en syyttäisi yhteiskuntaa vaan katsoisin peiliin.

Toimituksen poiminnat