*

Kalle Pahajoki

Vaalien puolueettomuus ei ole sananvapauskysymys

Joukko perussuomalaisia kansanedustajia on tehnyt lakialoitteen, joka kieltäisi gallup-tulosten julkaisun kaksi viikkoa ennen vaaleja. Idea ei ole Perussuomalaisten keksimä, vaalien alusaikaa on rauhoitettu useissa demokratioissa eri tavoin. Suomessakin kampanjointi äänestyspaikkojen läheisyydessä on kielletty.

Eri tahot, mm. Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo kiirehtivät huolestumaan sananvapaudesta gallup-tulosten julkaisun rajoittamiskiellon perusteella. Lehdistö veti tuttuun tyyliinsä raflaavat otsikot lain muotoilusta (sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta) ja uutisoi perussuomalaisten haluavan laittaa päätoimittajat vankilaan.

Tyypillistä suomalaisten poliittista diskurssia. Ei tippaakaan älyllistä rehellisyyttä, ei toivoakaan asiallisesta asian käsittelystä.

En ole välttämättä samaa mieltä galluphiljaisuudesta, varsinkaan niin pitkästä, kuin lakialoite esittää, mutta on hyvä muistaa ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja julkaistut gallup-tulokset, joihin tämä esitys mitä todennäköisimmin juontaa juurensa.

Aivan aluksi kannattaa unohtaa se näkemys, että gallupien julkaisu olisi puolueetonta uutisointia. Galluptulokset muodostetaan raakadatasta painottamalla eri puolueiden lukuja tietyin, historiaan perustuvin kertoimin. Kertoimien määritys on asiantuntijoiden subjektiivinen arvio, joka useimmiten parantaa mittaustulosten tarkkuutta.

Suomalaiset gallupyritykset joutuivat kuitenkin vuoden 2011 eduskuntavaalien alla myöntämään, että ne käyttivät Perussuomalaisten kohdalla toistuvasti ja pitkällä aikavälillä lähes puhtaasti hatusta vedettyjä kertoimia puhtaasti painaakseen alas perussuomalaisten kannatusta.

Vasta vaalien lähestyessä yritykset joutuivat tunnustamaan, että heillä ei ole aavistustakaan siitä, mikä perussuomalaisten todellinen kannatus on, mutta se on todennäköisesti suurempi kuin luvut joita he olivat tuottaneet. 

Sinänsä tämä voidaan selittää Hanlonin partaveitsellä, pahantahtoisuutta ei kannata olettaa syyksi, jos virhe voidaan selittää riittävässä määrin tyhmyydellä tai osaamattomuudella. 

Eduskuntavaalien alla 2011 tapahtui kuitenkin sellainen vaalien vapauden loukkaus, jota ei voida millään tavalla selittää parhain päin. Kyseinen tapahtuma on Wallinheimon puoluetoverin, Kokoomuslaisen Eero Lehden omistaman Taloustutkimuksen viikkoa ennen vaaleja julkaisema ja suomalaisten veronmaksajien rahoilla Ylen voimakkaasti perussuomalaisten romahduksena uutisoima gallup-tulos, joka näytti lähes kahden prosenttiyksikön romahdusta perussuomalaisille ja päätyi lopulta eroamaan vaalituloksesta lähes neljä prosenttiyksikköä. 

Kyseessä on kaikista muista galluptuloksista poikkeava selkeä vaalitulosten manipulointiyritys. Tälläistä ei voida missään tapauksessa pitää sananvapauden rajoihin kuuluvana, vaan varsinkin verorahoilla tuotettuna kyseessä on selkeä vaalien vapauden loukkaus. 

Toivonkin, että ainakaan tämän kirjoituksen lukeneet eivät lähde mukaan tähän median rakentamaan  "Perussuomalaiset haluavat toimittajat vankilaan"- tyyppiseen keskusteluun, vaan puntaroivat lakialoitetta tasapainoisesti ja kaikki aloitteen syntyyn vaikuttavat tekijät tuntien. 

Jokainen voi myös miettiä tahollaan, paljonko gallupyritysten selkeä ja pitkäaikainen tulosten manipulointi tai Ylen ja Taloustutkimuksen kolluusio juuri ennen vaaleja vaikuttivat vaalien lopputulokseen. Kukaan tuskin kiistää sitä tosiasiaa, että mielipidetulokset kuitenkin vaikuttavat varsinaiseen äänestyskäyttäytymiseen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Muistatko kuka huusi silmät päästä pullistuen "-Tuli iso Jytky!" Kukaan ei voinut laskeskella edes suuntaa missä mennään,siksi on aika epäreilua tuo sinun arvostelusi galluppeja kohtaan. Persujen kannatuksen nousu tietty leikkasi muiden kannatusta ja taas oltiin metsässä muidenkin kohdalla...jotta tälleen!

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Kyllä, 2011 eduskuntavaaligallupit olivat persujen kohdalla virheelliset, mutta virheistä on kai opittu. Sen jälkeen meillä on ollut kahdet vaalit, joissa galluppeja on ollut runsaasti.

Presidentinvaaleissa Soinin galluptulokset olivat aika lähellä vaalitulosta.

Kuntavaaleissa mentiin toiseen suuntaan. Viimeisinä 3-4 viikkoina ennen vaaleja eri tutkimuslaitokset antoivat persuille keskiarvona n. 15,5% kannatuksen ja vaaleissa tulos olikin vain 12,3%! Mihinkäs media silloin syyllistyi? Persut tosin tuolloin uskoivat kannatuksen olevan lähemmäksi 20%, koska gallupit valehtelivat. Tosin tällä kertaa väärään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oletko laskenut ääniä Suomen Elintarviketyöläisten Liiton vaaleissa? Näyttää siltä, ettei virheistä ole opittu mitään.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

En, kerro sinä. Mutta tuo kuntavaaligalluphan oli myös virheellinen, tosin kukaan ei ole siitä äläkkää nostanut, koska gallup lupasi liikaa persuille. Eli senkin nojalla voisi tosiaan sanoa, ettei virheistä ole opittu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #4

Olen vain kurkistanut Suomen elintarviketyöläisten oloihin makkaratehtaalla. Lihanleikkaajat lukivat tauolla Tiedonantajaa.

Sitkeä huhu kertoo, että Jarl Sundin johtamat SEL:n kommunistit syyllistyivät vaalivilppiin 1970-luvun lopulla. Gallupeista liikkuu huhuja, mutta mitään ei voi todistaa.

A.A. Remes

Minä taas en uskonut sillä 4000 ehdokkaan puuttuminen ei voi olla näkymättä myös vaalituloksessa.

Toimituksen poiminnat