*

Kalle Pahajoki

Ken on maassa höttöisin

Helsingin Sanomien kehityspäällikkö Ville Blåfield kommentoi Perussuomalaisten puoluekokouksen EU-linjauksia twitterissä:

PS "ei ole sitoutunut euroon" mutta "ei aja eroa eurosta". Nieltäiskö tällaset linjaukset muilta puolueilta? http://t.co/RoZ2wI7IJy

— Ville Blåfield (@Villebla) June 30, 2013

Kommentoin Kataisen ja Sipilän retoriikan olevan vielä populistisempaa höttöä. Perussuomalaiset ei äänestäjien karkoittamisen pelossa uskalla vetää linjaksi euroeroa. Syynä on se, että kansalaiset eivät ymmärrä tilannetta, ja radikaali linja voisi karkoittaa tietämättömän vaalikarjan valheiden spraymaalilla vihreämmäksi maalatuille laitumille. Tämä on munatonta, mutta ymmärrettävää. Kataisen ja Sipilän puhe puolestaan on joko täysin tietämätöntä, tai puhdasta valehtelua. Kumpaakin arvostan tässä tapauksessa vielä Soiniakin vähemmän.

Päädyimme olemaan asiasta eri mieltä, ja arvioin että totuus lävähtää silmille viimeistään Merkelin uudelleenvalinnan jälkeen. Kuin tilauksesta Katainen julkaisi Turun Sanomissa kolumnin joka hyvin valottaa Kokoomuksen eurolinjausten höttöisyyttä.

Käyn tässä läpi Kataisen pääpointit. Jokainen voi itse arvioida, kumman linjaus on höttöisempi. 

Katainen: Euroopan integraatiota pitää kehittää siten, että sillä saavutetaan sellaisia asioita, joita mikään maa yksin ei voisi saavuttaa.

Pahajoki: Totta. Esim. pankkivalvontaa. Nyt toki ei olla tätä saavuttamassa sen enempää ylikansallisella kuin kansallisella tasolla. Tai ympäristönsuojelua. Jos kysytään esim. Kataisen puoluetoverilta Eija-Riitta Korholalta, EU:n track record on tässäkin asiassa melko surkea. Jne. jne. On näitä asioita, mutta ne eivät vaadi integraation syventämistä.

Katainen: Yhdentynyt Eurooppa on vaikuttanut positiivisesti suomalaisten työllisyyteen, hyvinvointiin ja vapauteen

Pahajoki: Yhdentynyt Eurooppa on vaikuttanut negatiivisesti suomalaisten työllisyyteen, hyvinvointiin ja vapauteen. Molemmat ovat triviaalisti totta. Tähän ei EU:ta tarvita. Ks. Sveitsi, Ruotsi, jne. 

Katainen: Koen tärkeäksi sen, että Euroopan unionia kehitetään virheitä korjaten, eikä rikota sitä, mitä olemme jo saavuttaneet. Integraation pitää olla ja myös tuntua reilulta. Erityisesti yhteisten arvojen ja sääntöjen kunnioittaminen täytyy palauttaa.

Pahajoki: On uskomatonta, kuinka populistisesti Katainen ja Sauli Niinistö jaksavat jauhaa sääntöjen rikkomisesta. Edes persut eivät enää jaksa muistuttaa siitä että EU on viimeisten vuosien aikana rikkonut sääntöjään lukemattomia kertoja. Nyt Suomessa se yksi puolue joka on tehnyt eniten näiden rikkeiden läpiajamiseksi ottaa linjakseen tämän kritisoinnin. En tiedä voiko pölhöpopulistisemmaksi edes päästä.

On lisäksi päivän selvää, että jos halutaan säilyttää se mitä on saavutettu (epäoptimaalinen valuutta-alue), se ei tule perustumaan nykyisille säännöille tai reilulle tulonjaolle, vaan tulonsiirroille korkean veroasteen maista matalanveroasteen maihin. Tätä ei saada ikinä myytyä reiluna unionina kansalaisille ja on suoranaista valehtelua uskotella, että se olisi mahdollista.

Katainen: Talouspolitiikkaa raamittavien sääntöjen ja vaikkapa oikeusvaltioperiaatteiden toteutuminen edellyttävät tehokkaampaa eurooppalaista seurantaa ja valvontaa.

Pahajoki: Tähän ei tarvita nykyistä integraatiotasoa, tai euroa. 

Katainen: Tarvitsemme EU:ta vapaakauppasopimusten aikaansaamiseksi, jotta suomalaiset yritykset voisivat tehdä paremmin kauppaa Euroopan ulkopuolella.

Pahajoki: Emme tarvitse. Euroopan talousalue (ETA[1]) laajentaa Euroopan unionin yhteismarkkinat EU:n jäsenmaiden lisäksi IslantiinLiechtensteiniin ja Norjaan, ilman että näitä maita koskevat EU:n jäsenyyteen liittyvät velvoitteet ja edut. Monilla mailla on Yhdysvaltain kanssa vapaakauppasopimus. 

Katainen: Tarvitsemme digitaaliset sisämarkkinat, jotta esimerkiksi suomalaisilla pelifirmoilla olisi Euroopassa yhtä hyvät kotimarkkinat kuin kilpailijoilla Yhdysvalloissa.

Pahajoki: Emme tarvitse. Suomalaisfirmat menestyvät jo nyt Yhdysvaltain markkinoilla. Supercell käyttää App Store Canadaa testialustana. 

Katainen: Jotta suomalaisten yritysten kilpailukyky paranisi ja jotta kotitalouksien energian hinta olisi kohtuullinen, tarvitsemme Eurooppaan yhteiset energiamarkkinat.

Pahajoki: EU:n säädökset ovat suuri haitta yritystemme kilpailukyvylle (rikkidirektiivi, backloading, turve, jne. jne. jne.). Energiamme tulee Ruotsista ja Venäjältä. Puhdasta höttöä.

Katainen: Eurooppa tarvitsee myös tiiviimpää yhteistyötä puolustuspolitiikassa. Ei ole mitään mieltä siinä, että jokainen maa hankkii itselleen esimerkiksi samaa kallista kuljetuskalustoa. Puolustusyhteistyön tiivistäminen toisi monia hyötyjä.

Pahajoki: NATO

Katainen: Hajanaisempi Eurooppa, jossa eri valtiot eristäytyvät toisistaan ja sulkevat rajojaan, olisi suomalaisten työpaikkojen, hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta merkittävä takaisku.

Pahajoki: Onneksi kukaan ei ole tälläistä ajanutkaan. Vaan kansallista etua vaalivaa järkevää politiikkaa. TIedätkös, sellaista, jota esim. Ruotsi ja Sveitsi harrastavat. Ei ole taidettu kuullakaan Kokoomuksessa.

Katainen: Tarvitsemme yhtä aikaa enemmän Eurooppaa ja enemmän kansallista vastuunkantoa. Omia ongelmia ei voi ulkoistaa toisten vastuulle.

Pahajoki: Olen samaa mieltä. Herra pääministeri, milloin alat tuomaan meille EU:sta niiden ulkoistettujen ongelmien lisäksi jotain hyötyäkin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Susanna Kinnunen

"Helsingin sanomien kehityspäällikkö Ville Blåfeld"

Muhaha.

Sehän se on, Ville, että kun Jutta ja Katainen antaa linjauksen, niin media nielee ja hymyilee päälle, että näin on näreet. Lisää Eu-puuroa, meillä on Varaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"PS 'ei ole sitoutunut euroon' mutta 'ei aja eroa eurosta'. Nieltäiskö tällaset linjaukset muilta puolueilta?"

Suomen suhtautuminen Natoon on vastaavanlainen. Emme ole liittymässä, mutta emme voi vakuuttaa ettemme joskus haluaisi liittyä. Toinen jalka veneessä ja toinen laiturilla; kyllä tässä voi seistä ainakin niin kauan kuin ei tuule tämän lujempaa.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Nato on hyvä esimerkki. Kaikki sinne ainakin Kokoomuksessa haluavat. Puolustusvoimat on aikaa sitten laitettu Natokuntoon. Kaikki teot puhuvat toista, kuin suut. Koska ei uskalleta sanoa totuutta.

Sixten Korhonen

Tämän pojan näkemiseen studiossa kerta riittää. Mieleen jää vain UKK pleksit ja ylikierroksilla käyvä ulostulo.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos. Käpälöin lyhyesti myös Kataisen TS-kolumnia Kivikankaan blogissa - tästä kirjoituksesta tietämättä ;-)

Seppo Simanainen

"Ken on maassa höttösin?"

Noh, ainakin tämä blogi on Uuden Suomen höttösin tänä kesänä...

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Pamautit siihen päälle vuoden höttöisimmän kommentin!

Toimituksen poiminnat