*

Kalle Pahajoki

Esimerkillistä valtuustotyöskentelyä Helsingissä

Iltasanomat kirjoitti viikonloppuna Helsingin Perussuomalaisten varavaltuutettujen "oudosta ruletista", jonka vihjattiin pohjautuvan haluun hankkia kaikille valtuuston kokouksiin osallistuville luontaisetuna tarjottava matkakortti, jonka Iltasanomat uutisoi raflaavasti olevan yli 2000 euron arvoinen. 

Perussuomalainen varavaltuutettu Nuutti Hyttinen kertoo asiasta blogissaan, joka kannattaa ilman muuta lukea. Koska inhoan tälläistä loaenheittoon ja nimettömiin viheisiin pohjautuvaa journalismin väärinkäyttöä yli kaiken ja koska näen asian täysin päinvastoin, kuin Iltalehden "toimittaja", päätin ottaa asiaan kantaa itsekin, vaikka maaseudulla asuvana asia ei minulle erityisesti kuulukaan.

Mielestäni Perussuomalaisen valtuustoryhmän toiminta on ollut tässä asiassa esimerkillistä.

Kierrättäminen maan tapa

Otetaan itse "kierrättämiseen" kantaa sen verran, että aiempien vuosien kokouspöytäkirjojen perusteella on todettavissa, että kierrättämistä on syytä epäillä tapahtuneen eri ryhmissä. Ilmiö ei siis ole uusi, vaan pikemminkin maan (tai kaupungin) tapa, jota nyt käytetään tekosyynä heittää hieman lokaa. Täysin aiheetta, on oma mielipiteeni.

Suuren luokan korruptiota

Jokainen voi itse miettiä, onko kyseessä ensinkään suurenkin luokan korruptio, kun edun arvo on n. 1,3 euroa päivässä (ja kyse on verotettavasta edusta). Lisäksi on odotettavaa, että jokainen varavaltuutettu joutuu jossain vaiheessa "lauteille".

Nuutti summaa hyvin kunnallisten vastuutehtävien aiheuttamia kuluja ym. blogissaan. Jokainen voi laskea omalle kohdalleen jo ajankäytöstä johtuvia tulonmenetyksiä, kyseinen luontaisetu on hyvin pieni kompensaatio joka osaltaan auttaa turvaamaan tasapuolista osallistumismahdollisuutta eri puolilla kaupunkia asuville valtuutetuille.

Miksi persujen ruletti on hyvä juttu

Perussuomalaiset edustajat ovat olleet ahkeria käyttämään varavaltuutettuja. Mielestäni tämä on erinomainen juttu monestkain syystä.

Jos paikalle ei ehditä, käytetään varavaltuutettua

Tämän vuoden kokouspöytäkirjat paljastavat, että muissa ryhmissä esimerkiksi puolen tunnin myöhästyminen ei vielä tunnu olevan syy käyttää varavaltuutettua. Syynä voi hyvinkin olla esimerkiksi varavaltuutetun käytön aiheuttama kokouspalkkion puolittuminen. Tämä on huomattavasti suurempi epäkohta, kuin varavaltuutettujen laaja hyödyntäminen. Ymmärtäisin asian jossain pienessä kunnassa, mutta Helsingissä äänestäjien olisi syytä kysyä, saavatko he äänilleen vastinetta. Perussuomalaiset ovat olleet tässä tunnollisia. 

Varavaltuutetut saavat kokemusta

Jokainen valtuutettu on kiinnostuneempi joistakin asioista, kuin toisista. Tähän vaikuttaa luonnollisesti myös muut luottamustoimet kuten lautakuntapaikat jne. Perussuomalaiset ovat ansiokkaasti antaneet varavaltuutetuille tilaa esimerkiksi esittää laatimansa aloitteet. Tämä on esimerkillistä nuorten valtuutettujen kokemuksen kartuttamista. 

Kuka vielä muistaa, miten Perussuomalaisten vaalivoittojen jälkeen kauhisteltiin, miten kokemattomat edustajat virtaavat eduskuntaan ja valtuustoihin. No, ei tarvitse pelätä seuraavilla vaalikausilla. Ehkä se tässä asiasta kannelleita kielikelloja närästääkin?

"Toimittajat" haukkuvat täysin väärää puuta

Toteankin, että paitsi että toimittajien väitteille ei löydy osallistumispöytäkirjoja tarkasteltaessa mitään faktuaalista pohjaa (jokainen "kierrätys" on perusteltu joko pakollisen poissaolon, jääviyden tai varavaltuutetun oman aloitteen tms. esittämisellä), ovat nämä syytökset täysin väärin kohdistettuja ja siten kansanvallan perusrakenteiden pilkkaa ja demokratian halventamista.

Varsinkin varavaltuutetut tekevät työtä usein ilman minkäänlaista kokouspalkkiota. He odottavat tuntikausia valtuuston kokouksien ulkopuolella siltä varalta, että heitä tarvittaisiin. He kuluttavat lukemattomia tunteja luottamustoimiinsa ja kansalaisten tapaamiseen. Jokainen työssäoleva ymmärtää, että korvaus noista tunneista olisi ihan eri jos se kohdistettaisiin työnantajan palvelukseen. Tämä työ tehdään rakkaudesta demokratian toteuttamiseen, rakkaudesta kotikuntaan ja halusta hoitaa yhteisiä asioita. 

Iljettävien korruptiovihjailujen esittäminen arvoltaan 1,3 euroa päivässä olevan luontaisedun pohjalta on juuri sitä halpahintaista likasanko"journalismia", jota emme vallan vahtikoiraksi tarvitse. Todelliset ongelmat ovat aivan muualla. Minä haluan esittää suuret kiitokset Helsingin perussuomalaiselle valtuustoryhmälle ja erityisesti sen varavaltuutetuille hienosta, tunnollisesta ja pyytettömästä työstä. Te osoitatte teoillanne, että perussuomalaisia kohtaan esitetyt ennakkoluulot ovat vailla pohjaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän salkku1950 kuva
Ville Salonen

Ottamatta kantaa koko asiaan joutuu vain toteamaan, että kyseiset ilmaiset kyydit pitäisi ensisijaisesti lopettaa sillä pääsisimme eroon tämänkin kaltaisesta vilpistä.

Eikä valtuustossa pitäisi sallia poissaoloja ilman hyvää syytä, kuten esim sairaustapauksissa missä sitten tietysti saadaan lääkäriltä todistus työkyvyttömyyteen.

Olisikin ensisijaisen tärkeätä, että sielä olisi semmoisia henkilöitä jotka sielä myös olevat paikalla. Mitä me teemme semmoisilla valtuutetuilla jotka eivät hoida hommiaan?

Eli voimme siis unohtaa "varavaltuutetut" sekä nämä ilmaiset kyydit, niin tämäkin "ongelma" on kadonnut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Henri Ilmonen

Hienoa, että siellä Orimallilan korkeuksillakin seurataan Helsingin valtuuston työvuoroja.

Onks itse substannsseihin jotain mielipidettä, Jätkäsaaren torni ?(tänään hallituksessa), keskustatunneli?, maahanmuuttoasiat ?(Meri-Rastilan somaleille ostettiin sukset, vaikkei metsässä ole edes lunta, kts. shokkikuvat: http://www.sll.fi/mita-me-teemme/ymparistokasvatus...)...etc?

Kannattaa edelleen informoida US:n lukijoita persujen esimerkillisestä valtuustotyöskentelystä, ettei asia jää vain IL:n lukijoiden salaisuudeksi.

Tällä kertaa vakituinen kirjeenvaihtaja Seppo Leskinenkin näköjään nukahti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kumpi siis kirjoitti Ilta-sanomat vai Iltalehti vai molemmat?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näkyy olevan samaa vikaa kuin Tossavaisessa, faktat vähän sinne päin;)

Iltalehti:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013050416969955_u...

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Kun kerran varavaltuutettuja käytetään paljon,niin seuraava kysymyshän on se,että mitäs nämä varsinaiset sitten tekevät? Kun varsinainen jää kokouksesta pois,syyn on oltava merkittävä.Lisäksi varsinaisen valtuutetun tulee huolehtia siitä,että varalla olevalla on kaikki samat tiedot,kuin itsellään,että homma jatkuu saumattomasti vaikka ihminen vaihtuu....varmaan niin tehdäänkin.En tiedä,tapahtuuko niin,voi ollakkin,mutta varavaltuutetun tulisi olla kaikissa kokouksissa paikalla kuuteluoppilaana.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

Kiitos Kalle blogista. Oli itseltä mennyt tämä "porsastelu" täysin ohi, koska jätän iltapulut suosiolla selaamatta. Lukasin Nuutti Hyttisen vastineen ja se vahvisti sen, että iltapulut voi jättää selaamatta edelleenkin.

Mitä Helsingin kaupunginvaltuustoon tulee, olisi mukava nähdä kokoomusrouvien nyrpeät ilmeet, kun saliin astelee älykäs ja upea Belle Selene Xia. Hän näytti Benin Tallille pitkää vappunenää ja sekös näitä närästää.

Toimituksen poiminnat