*

Kalle Pahajoki

Mikael Jungner ja vastuunkannon sietämätön keveys

Jos Paavo Lipponen oli 90-luvulla kokoomuslaisempi, kuin Kokoomus itse, niin 2010-luvulla saman kunnian vie Mikael Jugner. Mies osoitti, miten helppoa on kantaa vastuuta taloudesta, kun on hallituksessa eikä populistina huutelemassa oppositiosta. Entinen demareiden puoluesihteeri linjasi, että enemmän kuin koko Suomen meriklusterin työpaikat, häntä kiinnostaa esimerkiksi 3d-tulostus tai kuskittomat autot. Toisin kuin meriklusterilla Suomessa, niillä on sentään tulevaisuus. Mies voi hyvin olla oikeassa. 

Tässä on vain yksi ongelma. Saako oikein ennustamisesta pisteitä, jos ennustus on itsensä toteuttava?

Kokoomuksen nuorekas ja dynaaminen Männistö ennätti ensimmäisenä linjaamaan, että suomalainen telakkateollisuus joutaa mennä. Demareiden ikinuorekas Mikael ei halunnut olla Lassea pahempi, ja seurasi tänään perässä. Valitan Mikael, Quod licet Iovi, non licet bovi. 

Hesarin viimeisin puoluekannatuskysely osoitti, että tässä maassa vain  yhdellä puolueella on varaa moiseen populismiin, ja se on Kokoomus. Epäilemättä kyseessä olikin Mikaelilta reaktio gallup-lukemiin,  eräänlainen uhmakas tuskan parahdus.

Valitettavasti se osoittaa, kuinka populistisella otteella tätä maata hallitaan. Taantumassa jokaisella työpaikalla on merkitystä ja 12 000 miestyövuotta nyt ei vain ole varaa menettää kerralla. Forbes on arvionut, että 2016 3D-tulostus on maailmanlaajuisesti 3,1 miljardin dollarin eli n. 2,3 miljardin euron teollisuudenala. Samalla aikavälillä menetetyn tilauksen tuoma liikevaihto olisi ollut miljardi euroa. Suomen pitäisi siis kyetä kaappaamaan lähes puolet 3d-tulostusbisneksen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta korvatakseen 2010-luvulla tuon yhden tilauksen aiheuttama menetys. Pahimmassa tapauksessa seurannaisvaikutuksia ei kannata edes laskea.

Jos Jungner olisi tässä julistanut hallituksen uuden talouskasvun ja sopeuttamisohjelman, ja esittänyt omalla itserakkaalla tyylillään hallituksen tavoittelevan kolmannesta maailman 3d-tulostusmarkkinoista, olisin voinut antaa kuvainnolliset seisovat aplodit. Valitettavasti ainut lähelläkään tolkkua oleva sopeutusohjelma on toistaiseksi tullut Perussuomalaisten Sampo Terholta, ja sen lyttäsivät tämän maan populistit yhteen ääneen. 

Minä itse asiassa arvostan Mikaelia. Mies on siinä missä on juuri tämäntapaisten visioiden vuoksi. Silti niitäkin tarvitaan, tarvittaisiin kipeästi myös persuissa. Tällä kertaa mittasuhteet menivät vain niin pahasti pieleen, että kyseessä on lähinnä puhdas ylimielisyys. 

Muokkaus 01:17: korvasin sanat "vähällä älyllä tätä maata hallitaan" -> "populistisella otteella tätä ...". Jungner ei ole tyhmä. Kritisoin sitä, että pumpuliunelmat ja idealismi menevät talouden lukujen ohi tilanteessa, jossa siihen ei ole varaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tämä kirjoitus kannattaa lukea takaperin, niin saa paremman kuvan itse asiasta.

Lauri Härkä

Matikka voi olla vaikea laji jos ei osaa laskea.

Hyvä kirjoitus hyökkäyspuukkomies.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Ihan hyvä muuten paitsi ettei se noin mene!

Sanoiko Mikael Jugner hiukan ylimalkaisesti on makuasia mutta sanoi ainakin kuinka asia on. Meriteollisuus on nykyisellään täysin kannattamatonta eikä se siitä muuksi tule muuttumaan,paitsi tiettyjen erikoisalusten kohdalla.

Mutta tietääkseni sinä olet aika näppärä tekaisemaan excelillä käppyröitä,tekaises käppyrä 3D-tulostamisesta,laita vaikka tälle vuodelle 100miljoonaa taalaa ja vuodelle 2016 3 miljardia,arvo sitten siitä käppyrästä mitkä olisivat sopivia lukemia vuodelle 2030 ja 2050... Sitten pääsetkin miettimään onko kannattavaa noilla samoilla ajanjaksoilla kärrätä telakalle riihikuivaa 100miljoonan vuosivauhtia,ja paljonko on tullut kärrätyksi riihikuivaa telakalle vuoteen 2050 mennessä?

3D-tulostus ja kuskiton auto on vain pintaa tulevaisuudesta,mutta savupiipputeollisuus on uponnut suohon jo korviaan myöten,näin suomessa!

http://www.forbes.com/sites/parmyolson/2012/07/11/... .

Lauri Härkä

Kannattamatonta on myös hukata 12 000 miestyövuotta yhdessä rysäyksessä tässä taloustilanteessa.
"Valtio teki kaikkensa" ja paskat...

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

...just joo,Nokia on potkinut pihalle enemmän väkeä vuodessa,ainoaankaan Nokian irtisanomisiin ei yksikään persu ole korvaansa lotkauttanut...ovat siltä pohjalta täysin jäävejä puhumaan yhtään mitään työpaikkojen ulosliputtamisista.

Hallitus voisi nyt tuon säästyneen 100miljoonaa pistää sellaisiin hankkeisiin jolla tulevaisuudessa suomi ruokitaan,se on yksi lysti otetaanko pari vuotta syömävelkaa ja siinä sivussa ajetaan ylituotantoa alas

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kalle, korjaa nyt kuitenkin sukunimi oikeaksi eli Jungner, niin kirjoitat oikeasta henkilöstä. Luulen Sinun tarkoittavan SDP:n ex-puoluesihteeri Mikael Jungneria.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Korjattu. Kiitos huomautuksesta.

Matti Jalagin

Nämä yhteiskassan varassa elävät vapaamatkustajat joutuvat pakosta luomaan itselleen märkiä päiväunia siitä, että j o k u keksii silloin tällöin uuden ja huikean "nokian", jotta jatkomatka helvettiin voitaisiin istua edelleen I-luokassa ja musiikki peittäisi ulkoa kuuluvat äänet.

Ei peitä ja lipputoimistosta on kohta sähköt poikki.

Jari Söderholm

Kaipa tuo kertoo taas kerran siitä minkä verran poliitikot ymmärtävät taloudesta ja siitä mistä raha tulee maahamme.

Toimituksen poiminnat