*

Kalle Pahajoki

Positiivisia kokemuksia maahanmuuttaneista kanssaihmisistämme

Keskusteluja hallitsee mahdottoman negatiivinen ilmapiiri. Suomalaiset ovat rasisteja ja maahanmuuttajat rikollisia. Ei kai se näin mene. Nyt tarvitaan selkeästi positiivista vastavoimaa tälle repivälle keskustelulle.

En lähtökohtaisesti pidä fiksuna, että jotakuta kehutaan sen vuoksi, mistä hän on kotoisin. Yksittäistapausten, anekdoottien perusteella ei pitäisi leimata mitään ryhmää, sen paremmin rasistiksi kuin pyhimykseksi. Mutta toisaalta olen vahvasti sitä mieltä, että hyvää palautetta ei voi saada liikaa.

Haastan siis kaikki kertomaan posiitivia kohtaamisia maahanmuuttajien ja suomalaisten välillä. Kaikki ovat yhtä lailla tervetulleita kertomaan hyvistä kokemuksistaan. Tai helkkari, jos joku haluaa kehua maanmiestään niin mikä minä olen sitä kieltämään. Yleensä en sensuroi kommentteja, mutta tästä kirjoituksesta poistan kaikki negatiiviset kommentit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Aloitan itse: viime vuonna olin ostamassa tyttärelleni naamiaisasua Lahden Launeen prismasta. Maahanmuuttajataustainen myyjätär oli iloisin ja ystävällisin myyjä, jonka olen missään Suomen kaupassa tavannut. Kertoi ostaneensa saman asun omalle lapselleen ja vinkkasi siihen löytyvän myös sopivan naamarin. Naamarit oli myyty loppuun, mutta tuo oli varmaan ainut kerta, kun asiointi Prisman kassalla on saanut hyvälle tuulelle loppupäiväksi.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Toinen: Lahden Toros on maahanmuuttajien pitämä ravintola, jossa on edullinen ja monipuolinen ruokalista ja ruoka on ollut aina hyvää. Työntekijät ja erityisesti omistaja ovat lapsiystävällisintä ravintolahenkilökuntaa, joihin olen ikinä törmännyt. Toroksessa on vuodesta toiseen ilo ruokailla.

Juha Kuittinen

Asuin 4 vuotta 2 mustaihoisen kanssa 1990-luvulla Joensuussa samassa solukämpässä, kun olin siellä opiskelemassa...Tuolloin vielä ryyppäsin ja monta railakasta iltaa vietettiin "lasikantinen" sanakirja apunamme..

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Toisen polven maahanmuuttaja Ahmed Said on ainakin fiksu tyyppi.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Tämä blogi syntyi tämän Facebook-postauksen innoittamana:

https://www.facebook.com/jama.jama.35/posts/101513...

Maahanmuuttajien omat keskustelunavaukset viimeaikaisen kohun suhteen ovat olleen järjesteään asiallisia.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

La Festasta Oulussa saa hyviä ja isoja pizzoja. Omistajana mitä ilmeisimmin aasialaistaustainen tyyppi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Anastasios kreikkalainen piti pientä ravintolaansa Helsingissä. Välillä oli tosi tympeää ja välillä todella kivaa. Tuo riippui siitä millä mielellä isäntä oli kulloinkin.

Harri Lahtinen

Monilla on varmasti positiivisia kokemuksia maahanmuuttajista mutta ongelma on se että jos kerrot negatiivisiä kokemuksia niin olet heti perussuomalainen, rasisti ja maahanmuuttovastainen. Kylmä totuus on se että muslimimaista tuleet ovat kotoutuneet kaikista maahanmuuttajista huonoiten länsi-ja pohjois Eurooppaan, se on huono asia länsi-ja pohjois Euroopalle ja se on luonnollista että juuri heistä tulee pääasiassa huonoja kommentteja.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Totta kai kulttuuritausta vaikuttaa. Minä en nyt kuitenkaan etsinyt niitä huonoja kokemuksia, vaan hyviä kokemuksia, sellaisia jotka voivat toimia mallina suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumisesta.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Olen kirjoittanut runsaasti myös maahanmuuton aiheuttamista ongelmista. Myös omista huonoista kokemuksista. Jatkan varmasti näiden aiheiden käsittelyä myös jatkossa.

Tämä keskustelu on varattu vain positiivisille asioille.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Positiivisuuden korostaminen on minusta jotenkin alentuvaa touhua, aivan kuin tätä maailmaa ei voisi katsella muuten kuin lietsomalla itseään tai puhumalla vain kivoista asioista. Se on ihan yhtä rehellistä kuin puhua pelkästään siitä, miten perseestä kaikki on.

Osaksi siitä syystä, kokemukseni maahanmuuttajista eivät ole koskaan olleet negatiivisia. Eikä mieleeni nouse mitään erityisen positiivistakaan, mitä nyt se, että omat satunnaiset ennakkoluuloni ovat osoittautuneet epätarkoiksi, elleivät vääriksi.

Simon Wahlroos

Olen ollut erilaisten maahanmuuttajien kanssa erittäinkin läheisissä tekemisissä siitä lähtien kun itse paluumuutin Suomeen. Kokemukseni ovat aina ja kaikenkaikkiaan olleet lähinnä positiivisia vaikka toki huonojakin on kuten muidenkin ihmisten kanssa. Nyttemmin olen paikallisen mamupizzerian kanssa jatkanut maahanmuuttajien kanssa oleilua taas pitkän luovan tauon jälkeen. On muuten hyvää veganipizzaa. maiskis..namia, kuin maahanmuuton helmiä söis.

Toisin sanoen maahanmuuttopoliittinen kritiikkini ei ole koskaan kohdistunut maahanmuuttajiin, (vaikka heissäkin niitä mätiä tapauksia on), vaan päättäjiemme kykenemättömyyteen hoitaa sitä hallitusti ja oikeudenmukaisesti syrjimättä KETÄÄN.

Harri Lehtimäki

Minunkin kommentissani oli yksi positiivinen kokemus. Poistit Kalle sitten kuitenkin? Voivoivoi...

kati sinenmaa

Minullapas on positiivisia kokemuksia suomalaisista. He osaavat jopa olla kiitollisia isänmaalle.

Lasse Askolin

En ole hoksannut olla yli 68 vuoteen kiitollinen isänmaalle.
Kerropa, miten sen sen tekisin!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

No mulla on kokemuksia kun lapset olivat vielä pieniä. Ei tarvinnut koskaan pyytää apua lastenrattaiden kanssa kun aina joku maahanmuuttaja suorastaan säntäsi auttamaan.

Kun olin kerran kolmen kanssa liikkeellä ja kädet eivät riittäneet niin eräs maahanmuuttaja huolehti vanhimmasta pojasta pyytämättä ja automaattisesti.

Huomasi, että he arvostavat lapsia ja lapsiperheitä. Monella olisi tässä kohti oppimista.

Vaimolle huudeltiin ihan kantasuomalaisen toimesta junassa kun hän oli lastenrattaiden kanssa, että "h--tin pummi ja ilmaiseksi matkustaja". Onneksi en ollut silloin mukana.

Toimituksen poiminnat