*

Kalle Pahajoki

Tarvitseeko olla kiitollinen

Umaaya toteaa, että kiitollinen ei tarvitse olla, riittää että osallistuu. En ole samaa mieltä, mutta en myöskään syytä Umaayaa, hän toitottaa vain sitä kehitystä, joka on ollut menossa jo hyvän tovin, ja joka on vaarassa rapauttaa hyvinvointivaltiomme moraalisen pohjan ja rikkoa sen  yhteiskuntasopimuksen, johon tukeutumalla olemme sadassa vuodessa ponnistaneet maailman kärkeen. Itse olen kiitollinen siitä, mitä olen suomalaiselta yhteiskunnalta saanut. Ilmaisen koulutuksen. Mahdollisuuksien tasa-arvon.

Neljässäkymmenessä vuodessa ihmiset ovat unohtaneet sen, että hyvinvointivaltio ei ole itseisarvo vaan se rakentuu kaikkien osallistumiselle. Ja sen tulisi myös tarjota kaikille koti. Ja kodista, jos jostain tulisi kaikkien olla kiitollinen.

Tänään näin ei ajatella. Tätä nykyä hyvinvointivaltio on vain jotain, josta jokainen voi kupata loputtomasti omaa etua. Vanhat puolueet luovat kilvan suojatyöpaikkoja syöttiläilleen (esimerkiksi Valtion taidemuseon kulttuurivähemmistökoordinaattori). Vasemmisto kehittelee suuruudenhulluja massit massoille-kampanjoita. Kaiken tarkoitus on haalia lisää minulle ja minunkaltaisilleni, joku muu saa maksaa.

Kuka tämän kaiken sitten maksaa? Keskiluokka. Työtätekevät, yrittävät, mersulla ajavat persut rahoittavat punavihreiden opiskelijoiden, elämäntaiteilijoiden ja poliittisten broilereiden persuvihaperformanssit sekä RKP:n ja Kokoomuksen persuvihaa ulkomaille markkinoivat virkamiehet. Mitä me saamme hyvinvointiyhteiskunnasta? Vihaa niskaan. Ja veroja. Paljon veroja.

Kuka jaksaa silloin osallistua talkoisiin? Käykö niin, että järjestelmän rahoittajat ulkoistavat ensin hankintansa ja sitten itsensä vapaisiin maihin? Maihin, jossa kaikkien puolueiden myyntivaltti omille äänestäjilleen ei ole, mikä vapaus tai mikä osa tuloista seuraavaksi varastetaan keskiluokalta. 

Pakko myöntää, että solidaarisuuteni rupeaa rapautumaan. Miksi haluaisin rahoittaa sellaisia ihmisiä, jotka vihaavat minua koska nimeni alapuolella lukee usarissa Perussuomalaiset, tuntematta minua tai edes haluamatta kuulla ajatuksiani? 

Yhteiskunta jossa kenenkään ei tarvitse tuntea kiitollisuutta, on yhteiskunta, jossa kenenkään ei tarvitse tuntea solidaarisuutta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Ei minkään muun ihmisryhmän vihaamista hyväksytä sillä tavalla yleisesti kuin perussuomalaisten. Viime eduskuntavaalien jälkeen tuhannet akateemisesti koulutetut ihmiset julistivat muuttavansa pois maasta, jos perussuomalaiset voittavat. Palkitut kirjailijat kertovat, että kannattaisi perussuomalaistenkin ymmärtää, että heitä vihataan puolueohjelmansa takia.

"Perussuomalaisia äänestäneiden on vaikea tajuta, miksi heitä vihataan, mutta heidän kannattaisi lukea Perussuomalaisten puolueohjelma. Sitä lukiessa tukka nousee pystyyn."
-- Pirjo Hassinen

Näin helpostiko oikeutetaan viha nykypäivän Suomessa?. Kokeillaanpa:

"Suomenruotsalaisten on vaikea tajuta, miksi heitä vihataan, mutta heidän kannattaisi lukea RKP:n puolueohjelma. Sitä lukiessa tukka nousee pystyyn."

"Maahanmuuttajien on vaikea tajuta, miksi heitä vihataan, mutta heidän kannattaisi lukea rikostilastoja. Sitä lukiessa tukka nousee pystyyn."

Ei tulisi mieleenikään sanoa moista. Ainakaan se ei menisi läpi yhteiskunnallisessa keskustelussa. En vihaa ketään sen vuoksi, että olen asioista eri mieltä.

Toimituksen poiminnat