*

Kalle Pahajoki

Maahanmuutto ei ole uhka, vaan mahdollisuus

Näin toteaa virallinen liturgia. Ja on siinä osittain oikeassa. Jos kuitenkaan ei ruveta älyllisesti epärehellisiksi, vaan tarkastellaan maahanmuuttoa monilta eri kanteilta, voidaan todeta, että se on myös uhka. Ilman että tarvitsee olla rasisti. Tehdäänpä nopea SWOT-analyysi.

 

Maahanmuutto

Strengths

+ Hyvinvointiyhteiskunta antaa samat eväät kaikille menestyä

+ (Verrattain) Hyvä taloudellinen tilanne antaa pelivaraa auttaa muita

Weaknesses

- Suomalaiset olosuhteet vaativat paljon resursseja (asuminen, lämmitys, liikkuminen)

- Kieli on vaikea oppia

- Kulttuuri on hyvin sulkeutunut

Opportunities

+ Saamme moniosaajia

+ Huoltosuhde oikenee

+ Kulttuuri monipuolistuu

+ Taloudellinen tuotteliaisuus kasvaa ja poikii verotuloja

+ Saamme paikattua työvoimapulaa

Threats

- Meille muodostuu Ranskan tapainen burning ring of ghettoes

- Huoltosuhde vääristyy entisestään

- Rikollisuus kasvaa

- Joudumme elättämäät tulijat verovaroista

- Suomalaisen kulttuurin omalaatuisuutta lakataan arvostamasta, koska ulkoa tuleva nähdään parempana

- Työvoimapula ei materialisoidu ja tulijoille ei riitä töitä

 

Tässä lista kahdessa minuutissa laadittuna. Maahanmuuttokeskustelu ei ole terveellä pohjalla niin kauan, kuin tekijöitä nelikentän kaikista ruuduista ei oteta huomioon. Voidaan vallan hyvin argumentoida, että mahdollisuudet voittavat uhat, mutta mielestäni ei voida kyseenalaistaa että nämä tekijät ovat olemassa. 

Jossain tilainteissa tämä on helppo myöntää maahanmuuttokeskustelun molempien osapuolten. Esimerkiksi suomalaisten maahanmuutto Ruotsiin oli paitsi Ruotsille valtava voimavara, myös monella tapaa uhka (en finne igen). Kun tullaan maahanmuuttokritiikkiin, koko uhka-sarake halutaan jostain syystä pyyhkiä pois ja siitä keskustelevat halutaan leimata fasisteiksi, äärioikeistoksi tai antijihadisteiksi. 

Uhkat ovat silti todelliset. Ei tarvitse mennä kuin naapurimaahamme, joka on kieltämättä hyötynyt maahanmuutosta, mutta toisaalta maksanut siitä myös kovaa hintaa, kun törmäämme lähiöihin, joihin ei jaeta postia, tai johon palokunta ei uskaltaudu ilman poliisin apua. 

Virallinen liturgia toteaa, että me voimme oppia muiden virheistä, koska tulemme niin paljon muita jäljessä maahanmuutossa. Todellisuudessa emme ole ottamassa oppia, vaan toistamassa samoja virheitä, jotka ovat johtaneet pahoihin ongelmiin Ranskassa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa.

OECD:n tilastot osoittavat, että Suomen maahanmuuttajat ovat Euroopan vähiten koulutettuja. On hyvä, että voimme auttaa hädänalaisia, mutta älkäämme huijatko itseämme sillä, että olisimme tällä hetkellä tiellä jossa maahanmuutto olisi meille suurempi voimavara, kuin mitä se syö resursseja. 

Sillä juuri niin me nyt teemme. Kototuminen on virallisen totuuden mukaan onnistunut hyvin, koska maksamme positiivisen syrjinnän rahaa ja meille on palkattu suuripalkkainen johtaja hoitamaan maahanmuuttoa. Näin siitä huolimatta, että vähintään joka kolmas somali- ja kurdinuori syrjäytyy, ja vaikka kyseisten kansallisuusryhmien työllisyysaste on 13%. Näin siitä huolimatta, että maahanmuuttajat ovat jatkuvasti vaarallisen yliedustettuja rikostilastoissa.

Me voimme keksiä selityksiä (ja niitä varmasti on), kuten se että tulijat tulevat sotaa käyviltä alueilta, tai että tulijat tulevat kulttuureista, joissa on laajempi seksuaalikäsitys, tai jossa naiset perinteisesti peittävät itsensä. Nämä ovat varmasti oikeita selityksiä, mutta ne eivät tee uhkista mahdollisuuksia. 

Maahanmuutto voi olla suunnaton voimavara, mutta se tarkoittaa sitä, että meidän on määrätietoisesti pyrittävä tekemään siitä sellainen. Esimerkiksi houkuttelemalla lisää osaavia maahanmuuttajia. Voisimme myös ottaa pakolaisia maista, joiden kulttuuri on lähempänä omaamme. Voisimme säätää lakeja, jotka palauttavat rikolliset maahanmuuttajat kärsimään rangaistuksiaan omissa kulttuureissaan. Sen sijaan, että pyrkisimme opettamaan jokaiselle maahanmuuttajalle hänen omaa kieltänsä, voisimme keskittyä opettamaan heille suomea tai ruotsia. 

Voisimme myös tehdä tästä maasta sellaisen, joka houkuttelee yritystoimintaa ja osaajia kilpailukykyisen verotuksen, turvallisen toimintaympäristön ja osaavan työvoiman avulla. 

Maahanmuutto ei tuota hyviä tuloksia, jos emme me tee työtä sen eteen. Se alkaa siitä, että maahanmuuton riskitekijöiden tunnistaminen lakataan samaistamasta miljoonien juutalaisten murhaamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Suomen naapurimaiden ( ajattelen lähinnä Norjaa ) houkuttelevat työmarkkinat keräävät kansainvälistä ammattitaitoista työvoimaa. Suomella ei ole vastaavaa etua, suomessa taitaa houkuttaa vain kattava sosiaaliturva. Tämä ilmeisesti näkyy tuolla edellä mainitussa OECD:n tilastossa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Nykyinen maahanmuuttotrendi tähtää työvoimavarastojen kasvattamiseen, espanjasta hoitajat töihin ja suomalaiset kortistoon.

Nämä ns. työväenpuolueet kannattavat sen, että heidän perinteiset äänestäjät siirretään kortistoon ja heidät korvataan halpatyövoimalla.

Jari Söderholm

Maahanmuutto olisi ehkä toimivaa jos tutkittaisiin muiden maiden tai oman maamme tilastoja ja niiden perusteella valittaisiin tai suosittaisiin sellaisten maiden kansalaisia jotka näiden pohjalta ovat parhaiten työllistyneet yksityiselle sektorille tai tehneet tieteellisiä innovaatioita tai perustaneet yrityksiä valmistavan teollisuuden sektorille, jotakin tämän kaltaista.

Tosin vielä parempi keino olisi muuttaa lainsäädäntöä jossa yritystoiminnasta saataisiin kannattavampaa. Tämä tosin taitaa edellyttää EU:sta eroamista.

Jos tulee työvoimapulaa niin osaavia ihmisiä kyllä maailmasta löytyy, ilman että kehitysmaista pitäisi hakea.

Heikki Knookala

afrikka on kehityksen kehto, sieltä nousee uusi nokia...odotetaan vaan sitä oikeaa......innovaation messiasta. kun suuret ikäluokat pian poistuu joukostamme ja maan vaurastuttajat alkavat keskittyä meihin peruskansalaisiin.....pääsemme nauttimaan hmmmm , jostain niin rikkaasta, jota emme vielä ymmärrä.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Oletko edelleen persu? Kiitos kuitenkin melko asiallisesta blogista,olisi tuossa muutama aukikirjoitettava asia mutta enpä viitsi kun korppikotkat tätä jo nokkii asiattomilla kommenteillaan..

Jukka Korhonen

"Maahanmuutto voi olla suunnaton voimavara"

Epäilen.

Mikä on se tärkeä asia, mistä jäämme paitsi ilman maahanmuuttoa?

Ei mikään.

Heikki Knookala

höpsistä kukkanen, me ollaan pulassa ilman noita maahanmuuttajia. Jos emme saa näitä taitavia ja lahjakkaita, me ollaan takaisin Impivaarasa ja se on otain ihan muuta, kuin Impi vaarassa.

Susanna Kinnunen

Vastaan suviksien puolesta.

Suomessa työskentelee aika vino pino huippunörttejä Euroopasta. Mansikat poimitaan venäläisin voimin, eikä maassa olisi varmaan paljonkaan etnisiä ravintoloita ilman maahanmuuttajia.

Omalta kohdaltani siis: olisin ilman perhettäni, työkavereitani ja suosikkiruokiani.

Aidon rasistin vaakakupissa nämä eivät tietenkään paina mitään, mutta minäpä olenkin maahanmuuttopolitiikkakriittinen, en mikään white power -natsi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näennäisen sovitteleva aloitus, joka ei swot-analyysin plussia lukuunottamatta löytänyt kuin huolia ja murheita maahanmuutosta. Realistina ymmärrän yhtä hyvin plussat kuin miinuksetkin. Puntari vaikuttaa olevan selvästi plussan puolella ja hyvä olisi jos se sinne saadaan tukevasti asettumaan. Optimistina siihen luotankin.

Siitä olen ehdottomasti samaa mieltä, että maahanmuuton onnistuminen edellyttää runsaasti työntekoa. Se edellyttää viranomaisilta kotouttamistoimia ja kansalaisilta myönteistä asennoitumista maahanmuuttajiin niin työ- kuin harrastuselämässäkin. Perussuomalaisella asenteella myös maahanmuutto saadaan varmuudella epäonnistumaan. Onneksi persusti ajattelevia suomalaisia on joka päivä vähemmän.

Heikki Knookala

minäkin kävin swot analyysi-koulutuksen n. 15 vuotta sitten....maailma muuttuu vuosittain, Börje..nykyään

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Ja se tulee myös epäonnistumaan "uimosmaisella" ongelmien vähättälyllä, jota on tälläkin blogi alustalla saanut seurata.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

SWOT = Serious Weaknesses and Other Threats

Jussi Jääskeläinen

Harvoin näkee lueteltuna hyviäkin asioita maahanmuutosta. Vieläpä perussuomalaiselta. Hienoa!

Selvää on, että luetellut positiiviset asiat ovat abstrakteja, vaikeasti todennettavia asioita. Kun taas negatiiviset asiat ovat konkreettisia. Tästä syystä on selvää, että suomalaiset ovat maahanmuuttokriittisiä.

Lista pitäisi politiikan avulla muuttaa semmoiseksi, että negatiiviset asiat poistuvat ja positiiviset asiat muuttuu konkretiaksi.

Heikki Knookala

mitä sä lässytät luettele nyt ne hyvät asiat mitä nää maailaman pelastajat meille tuo?

Jussi Jääskeläinen

Tuollahan ne oli lueteltu blogissa:

+ Saamme moniosaajia
+ Huoltosuhde oikenee
+ Kulttuuri monipuolistuu
+ Taloudellinen tuotteliaisuus kasvaa ja poikii verotuloja
+ Saamme paikattua työvoimapulaa

Hyvin hyvin vaikeasti mitattavia asioita. Mielipiteitä on monia, onko nuo edes positiivisia. Mutta Pahajoen Kallen mielestä ovat.

Negatiiviset asiat on helppo hoitaa -> lopetetaan maahanmuutto. Seurauksena se, että mikään positiivinen asia ei tule toteutumaan. Huono juttu? Ei välttämättä.

Tässä taloudellisessa tilanteessa itse laskisin maahanmuuttajien sosiaaliturvan niin pieneksi, että käytännössä ilman töitä ei voisi Suomeen jäädä. Lisäksi pakkokarkoittaisin kaikki maahanmuuttajarikolliset, rikoksen pienuudesta riippumatta. Näillä toimenpiteillä suuri osa negatiivisista asioista poistuisi, mutta positiivisista kaikki jäisi.

Jussi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #18

...ja koska aina jätetään erottelematta pakolaiset, humanitääriset mamut ja työperäiset mamut toisistaan, niin tähdennetään vielä, että kiintiöpakolaisia en ottaisi muutamaan vuoteen ainuttakaan lisää. Ehkä vain sillä ehdolla, että heille olisi välittömästi tarjota tuottavaa työtä.

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #18

"+ Saamme moniosaajia"

Saamme koneinsinöörejä Lieksaan.
Ikävä kyllä todistukset unohtuivat Somaliaan, kaikilta insinööreiltä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tämä oli asiallinen keskustelun avaus.

Lisää näitä rähinöiden ja rähmis-oppituntien sijaan, niin voidaan jopa päästä eteenpäin.

Susanna Kinnunen

Pane silmät kiinni rähmis-lainausten kohdalla ja olet yhtä uuno kuin pahin natsi.

Jari Söderholm

Asioiden seuraaminen yleensä on viisauden alku.

Rähmiksen portaali on paras tietojen lähde jos haluaa seurata miten monikulttuuri ja maahanmuutto vaikuttaa naapurimaissamme.

Tosin usein siinä mielessä miten maahanmuuttoa ei kannattaisi toteuttaa.
Mutta sekin on hyvää oppia.

Joskus tulee myös toisenlaisia uutisia:

Sainaboun lapset viettävät joululomaa kristittyjen tapaan
http://rahmispossu.net/2012/12/14/sainaboun-lapset...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Oikein hyvää yhteenvetoa.

Olisin kuitenkin muuttanut kohdan

Suomalaisen kulttuurin omalaatuisuutta lakataan arvostamasta, koska ulkoa tuleva nähdään parempana
->
Kulttuuri yksipuolistuu.

Eli en pidä ongelmana jos otamme vaikutteita muualta jos ne ovat tosiaan parempia. Mutta poliittisen korrektiuden nimissä kulttuurin yksipuolistaminen ei ole hyvä juttu ollengans.

Pieni lisäys että "parempaa" on vaikea määritellä, jolloin asia mutkistuu. Mutta eipä ehkä kannata takertua tuohon.

Kaisa Pispala

Työperäinen maahanmuutto on aina välttämätöntä ja luonnollisesti mahdollisuus.

Humanitaariselle maahanmuutolle pitäisi asettaa selkeät säännöt joita myös noudatettaisiin. Vaikka paperilla maahanmuuttajia koskevat säännöt näyttäisivät kuinka selkeiltä, on laissa selkeitä porsaanreikiä tai erikoisehtoja, joita noudatetaan selkeästi myös väärien maahantulijoiden kohdalla. Tämän vuoksi myös Suomelle epäedullisia maahanmuuttajia ja järjestelmän hyväksikäyttäjiä tulee Suomeen liikaa, mikä näkyy selkeästi ulkomaalaisperäisten yliedustuksessa rikostilastoissa.

Työperäinen ja humanitaarinen maahanmuutto pitäisi aina erottaa keskustelussa toisistaan, sillä maahanmuuttokriittisyydestä lähes 100% koskee humanitaarista maahanmuuttoa ja turvapaikkapolitiikkaa.

Käyttäjän joukomarkula1 kuva
Jouko Markula

Työvoimapulaa? enpä usko, että sellaista ole, kun suomessa on työttömiä omasta takaa, ja mitään osaamista nämä tulijat eivät ole edustaneet..valehteluko on ammattitaito näille tulijoille?
Kulttuurellinen käyttäytyminen taas on lakien alapuolella, senkään ansiosta he eivät saa jäädä tänne.

Toimituksen poiminnat