*

Kalle Pahajoki

Elopin kunnianpalautus

On kulunut reilu vuosi siitä, kun Elop pakotti Nokialaiset hyppäämään kanssaan palavalta öljynporauslautalta kylmään veteen. Nokian kurssi matelee pohjamudissa ja kyyti sen kuin tuntuu kylmenevän. Lehdistä saamme lukea, kuinka Elopilla oli yksi valinta ja hän valitsi väärin, kuinka Elopin aika on ohi ja Nokia on tuomittu.

Olin itsekin melko kiukkuinen vuosi sitten. Nokian N900 oli pienistä puutteista huolimatta erittäin hyvä laite, arvioni oli, että toisin kuin Elop väitti, talon sisässä rakennettu Maemo / Meego olisi saatu markkinoille viimeisteltynä ja toimivana nopeammin, kuin Windows-puhelimet. Tämän arvioni osoitti todeksi Nokian N9. Minun nähdäksenei N9 oli kunnioitettava ele insinöörejä kohtaan, mutta se olisi voinut olla paljon muutakin. Lopullisesti jää mysteeriksi, kuinka Maemo / Meego olisi pärjännyt markkinoilla. Selvää on, että se olisi ainakin teknisellä tasolla tuonut Nokian takaisin kilpailuun Android- ja iOS-laitteiden kanssa.

Vuoden jälkeen olen paljon ymmärtävämpi Elopia kohtaan. Matelevan kurssin ja tappiollisten tulosten kanssa on huono väitellä, enkä väitä olevani Nokia-analyytikko. Möin osakkeet, koska aika ei riitä pelaamiseen. Lukuisten veivien jälkeen en polttanut pahasti näppejäni. Takaisin salkkuun ne eivät ole ihan heti tulossa, mutta perustuen puhtaasti intuitioon, väitän, että Elop ansaitsee kunnianpalautuksen, ja tulemme sen näkemään kahden vuoden sisällä. On minulla perustelujakin.

1. Hyvässä tai huonossa, Elop sai Nokian hereille

Kaikki tiesivät, että Symbian ei ole enää kilpailukykyinen. Maemo oli laadukas tuote, mutta kukaan ei uskaltanut siirtää vanhaa lypsylehmää syrjään, ja lyödä kaikkia pelimerkkejä sisään seuraavan sukupolven tuotetta varten - vaikka kaikki tiesivät, että se on tehtävä. Nokia oli käytännössä kadonnut jenkkimarkkinoilta, jotka ovat tämän alan suunnannäyttäjä länsimaissa. Suomen lehdistönkin iPhone-hype on lainattu suoraan Yhdysvalloista - pari vuotta myöhässä. Vuosi sitten Nokialla oli vielä vaikuttavat kassavarat ja se oli maailman suurin kännykänvalmistaja. Kukaan ei uskaltanut toimia. Elop tuli sisään soittaen ilmakitaraa ja huutaen "It's better to burn out, than it is to fade away".

Joku sanoo, että Elop sytytti lautan tuleen. Lautta oli jo tulessa, mutta liekit eivät vielä lyöneet ikkunoista. Elop avasi ikkunat. Oliko se väärin? Ehkä, mutta olen alkanut uskoa, että mikään vähempi ei olisi riittänyt.

2. Jenkkmarkkinat. Nokia on taas siellä

Elop on kyennyt generoimaan hyvää pöhinää Yhdysvalloissa. Tilanteessa, jossa iPhone myy edelleen kuin häkä, mutta ei ole enää se ainut vaihtoehto, Nokia on saanut pelin auki Yhdysvalloissa tavalla, jota ei ihan hetkeen ole nähty. Lehdet rakastavat kertoa, että myyntimiehet myyvät Androidia tai iPhonea, ja se on todellinen ongelma. Mutta verrattoman paljon pienempi, kuin se, että  Nokialla ei ollut moneen vuoteen koko mantereella mitään läsnäoloa. Elop sai pelin auki Yhdysvaltain puhelinmarkkinoiden portinvartijoina toimivien operaattorien kanssa. Tätä ei voida millään aliarvioida.

3. Nokia on yksi maailman suurimmista matkapuhelinvalmistajista

Samsung ohitti Nokian juuri matkapuhelinvalmistajatilastoissa. Nokia on siis numero kakkonen, kohta ehkä kolmonen. Rahaa on kassassa. Kun kova maa löytyy jalkojen alle, tämä ei ole edelleenkään huono paikka ponnistaa - JOS strategia on muuttunut niin, että se maa on kovaa, eikä upottavaa suota. 

4. Pätevä alusta, hyvä focus

Nokialla on pätevä alusta, jolle rakentaa tuoteperhettä. Anrdoid olisi ilman muuta ollut vikavalinta. Alusta fragmentoituu kovaa vauhtia ja Nokia olisi ollut myöhässä Andrdoid-juhlista. Windows on riittävän hyvä alusta, jota Nokia ei joudu rakentamaan yksin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Uskoisin, että MIcrosoft-yhteistyö on avannut ovia tavalla, jota Googlen leiriin tusinavalmistajaksi hyppääminen ei olisi avannut. 

Microsoft-yhteistyö pelaa erinomaisesti Nokian vahvuuden, eli yrityspuhelinten pussiin. Samalla Nokia on kyennyt keskittymällä muotoiluun haastamaan Applea sen kotikentällä, eli kalliissa, muotoiluun keskittyneissä kosketusnäyttölaitteissa. 

Elopin aikana Nokia on tunnistanut ne alueet, joissa se voi olla maailman paras, ja lähtenyt toteuttamaan strategiaansa:

a. Yrityspuhelimet. Nokian pitkäaikainen vahvuus. Kun RIM kierii myös pohjamudissa, tilaisuus valloittaa takaisin tämä alue on parempi kuin vuosiin. Microsoft Office. Need I say more?

b. High end- kamerakännykät. N8 hallitsee edelleen, PureView on kohta kaupoissa. Kameramaailman suuret ilmiöt, kuten peilittömät järjestelmäkamerat, on rakennettu alhaalta ylöspäin, sillä suurempaa muutosvastarintaa voi tuskin löytää, kuin peilijärjestelmillään kuvaavat valokuvausharrastajat. Kallasvuo sai maistaa heidän pilkkaansa, ilmeisesti puhuessaan PureView-kännyköistä vuosi, pari takaperin. Nokialla on kuitenkin hyvä mahdollisuus saada paljon momentumia liikkeestä, joka painottaa kameran mukana kannettavuutta. Tällä alueella ei ole edes ilmoittautunut todellista haastajaa.

c. Windows-pohjaiset Design-puhelimet. iPhone oli pitkään ainut totuus. Harjattu alumiini ja valkoinen on nyt nähty, eivätkä ne omena-merkin kanssa ENÄÄ takaa automaattista myyntiä. Nokialla on taas mahdollisuudet pärjätä tässä segmentissä. Tahtotila on kova ja askeleet oikeaan suuntaan. Kuka muistaa enää, että ensimmäiset iPhonet olivat susihuonoja puhelimia?

d. Feature-puhelimet. Kolmannen maailman markkinat olivat Nokian vahvuus, mutta halpa-Androidit (jotka toisaalta osaltaan rapauttavat Android-ekosysteemiä, antaen Nokialle pelivaraa yläpäässä) ovat Nokialle tässä segmentissä paha kilpailija. Esimerkiksi Intiassa Suomessa valmistettu Nokia on ollut myyntivaltti kiinalaisen puhelimen rinnalla. Ajat muuttuvat, mutta ei pelin tarvitse olla menetetty.

5. Rönsyt pois

Kovaa meteliä on pidetty Nokian rönsyjen karsimisesta. Esimerkiksi Nokia Money. Tilanteessa, jossa Nokia nyt on, ei kuitenkaan riitä, että tuote tai markkina on jossain määrin tuottoisa.  Sen on istuttava yrityksen strategian ytimeen, tai sen on mentävä. Apple ei kasvattanut imperiumian rönsyilemällä ympäriinsä. Se loi markkinoita, ja dominoi high end-älypuhelinsegmenttiä yksinkertaisesti olemalla paras valitsemillaan alueilla. 

6. Yhteenveto

Tärkeintä ei aina ole edes se, tekeekö täsmälleen oikeat päätökset. Tärkeintä on, että ne tekee. Suuri laiva kääntyy hitaasti, mutta se ei käänny mihinkään, jos ruoria veivaa vuoroin toiseen, vuoroin toiseen suuntaan. Mielestäni vuodessa on nähtävissä, että Elop on tehnyt oikeita päätöksiä. Ennustankin, että kahdessa vuodessa Nokian haterit joutuvat antamaan Mr. Flopille kunnianpalautuksen. Silloin kaivan tämän kirjoituksen esiin ja ilkun heille. Ja jos satun olemaan väärässä, no, silloin tämä saa jäädä arkistojen kätköihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kelpo analyysi ja saatat olla hyvinkin oikeassa.

Itse en ole millään tavalla teknofriikki, mutta omalla kohdalla näen kehityksen sellaisena, että tulen korvaamaan älykännykän peruskapulalla, paperisen median jonkin valmistajan padilla ja muut tuotokset hoitelen läppärillä.

Nokia ei tässä valossa näyttäydy kovin vahvana, jos mitenkään. Ylimääräisten härpäkkeiden ja vitkuttimien kysyntä hiipuu muutenkin taloudellisesti kovina aikoina. Hurjat nuorisotyöttömyysluvut kertovat pitkäaikaisesta talouskurimuksesta ja ihmiset voivat vihdoin keskittyä perusarvoihin.

Teknologia oli pitkään päämäärä. Nyt sen on aika palata luotettavan palvelijan rooliin. Hienoista kehitystä tähän suuntaan on tapahtunutkin.

Toivottavasti Nokia Elopeineen kykenee vastaamaan tähän.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Olen itse asiassa harkinnut aivan samaa. Nokian Windows 8-padi voi olla vakavastiotettava kilpailija tuolla saralla. iPad ei ole toistaiseksi erityisen bisnesystävällinen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Joo, wintoosa käyttöjärjestelmänä palveli vielä muutamia vuosia sitten yhtä hyvin kuin vaikeasta epilepsiasta kärsivä siivooja. Seiska on jo oikein hyvä ja monopolisoidun tiedon leviäminen vapaampaan käyttöön tulee avaamaan todellisia kehitysnäkymiä. Mäkkiympäristö näyttää vahvalta musiikissa ja kuvankäsittelyssä, mutta Microsoft toivottavasti löytää Nokian kanssa järkisovellukset tavallisen elämän hallintaan.

Aikaamme kuvaavasti sovellusten enemmistö on pelkkiä leluja, joiden pinnallisesta vaikutuksesta voimme keskustella vaikkapa facebookissa, joka on surkean tv-viihteen interaktiivinen muoto. En näe sillä mitään reaaliarvoa.

Jan Gustafsson

Niin, Elopia ei voi syyttää Nokian alamäestä, tähän tilanteeseen on tultu valtaosin entisen johdon päätösten seurauksena, Elopin linjausten tulokset näkyy myöhemmin. Toki on mahdollista, että hän on tehnyt vääriä päätöksiä, mutta kuten alustaja toteaa, jotain oli pakko tehdä. Ja kurssia oli pakko muuttaa rajusti, toiminnan tehostamisella ei olisi saatu riittäviä muutoksia aikaan.

Jukka Korhonen

Toimitusjohtaja (varsinkaan ihan uusi tj) ei päätä niin suuresta strategisesta linjauksesta kuin käyttöjärjestelmän vaihdosta.

Nokian hallitus on Ollilan johdolla tehnyt tämän päätöksen ja sen jälkeen etsineet Elopin toteuttamaan uutta strategiaansa.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Elop ehkä onnistuu, ehkä ei. Suurin ongelma, että emme omista kristallipalloja emmekä tiedä mitkä mahdolliset uudet innovaatiot muuttavat kehityksen suuntaa, sillä kykymme nähdä eteenpäin teknologisen kehityksen junaa on hyvin rajattu. Kallen analyysi kuitenkin ehdottoman perusteltu ja hyvä.

Puhelimen osalta en ole vielä innostunut itsekään älypuhelimista ja peruskapula toimii parhaiten niin kauan kuin videopuhelut eivät ole peruskauraa. Ja miksi olisivat, kun niiden tuoma lisäarvo on parhaimmillaan juuri kotioloissa, jolloin ne voi hoitaa läppärillä tai pöytäkoneella. Silti kaipaisin juuri passiiviseen touhuiluun eli selaamiseen jotain välimuotoa, kun kännyjen näytöt pieniä ja läppärit raskaita. Isosaaren kuvailema pad/tabletti olisi hyvä - vielä parempi olisi jos sen saisi irrotettua kunnon läppäristä mukaan eli teho-osa, asemat, näppis jne. jäisivät "telakkaosaan". Tällöin myös kosketusnäyttö aktivoituisi.

Tuon unelman toteutuessa pärjäisi kahdella laitteella kotoa poissa ollessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Handelsblattin mukaan Nokia "shokeerasi" tänään 929 miljoonan euron tappioillaan. Saksalaisissa lehdissä kauhistellaan myös, millainen miljardifiasko on ollut Nokian ja Siemensin yhteisyritys NSN. Elopin asemaa pidetään kaikesta huolimatta vahvana - herää kysymys, miksi. Ehkä yhtiössä ymmärretään, ettei romahdus voi olla yhdestä miehestä kiinni.

Toimituksen poiminnat