*

Kalle Pahajoki

Varuskunnat kiinni, jotta Kreikka ja Portugal voivat jatkaa asehankintoja

ERVV:n varainhankintakulut nousivat tapetille viime syksynä, kun Helsingin Sanomat nosti Jan Hurrin laskelmat esille ja kyseenalaisti valtiovarainministeriön viiden vuoden ja 2,5% koron pohjalta tehdyt laskelmat muutaman miljardin korkovastuista. Tuolloin karkea arvio oli, että korkomenot voivat jopa tuplata Suomen vastuut ERVV:ssä.

Hurrin uusin artikkeli antaa päivityksen ERVV:n varainhankinnan arvioiduista korkokuluista toteutuneiden kustannusten perusteella. Kun varainhankinta venyy ainakin 20 vuoteen, niin pelkästään Kreikan uuden tukipaketin kokonaistakausvastuu pääoman, ylitakauksen ja korkomenojen jälkeen voi nousta jo 16 miljardiin euroon.

Monelle uutena asiana Hurri tuo esille seuraukset siitä, että Kreikalle on luvattu 10 vuoden vapautus lainojen koroista ja lyhennyksistä. Kun sama helpotus on tarkoitus ulottaa Portugaliin ja Irlantiin, Hurri arvioi tästä seuraavan Suomelle 1,6 miljardin euron maksupotin, jonka ensimmäinen erä erääntyy vuoden päästä. Ja myös Kokoomukselle ja erityisesti Hanna-Leena Hemmingille tiedoksi: nyt puhutaan siis ihan "oikeasta rahasta".

Koska olen tänään populistisella tuulella, niin haluan huomauttaa, että 1,6 miljardia euroa kattaa säästöt lakkautettavaksi suunnitelluista varuskunnista seuraavan 26 vuoden ajalta. Suomi siis lakkauttaa varuskuntiaan, jotta Kreikka saa korotonta lainaa asehankintoihin.

Hävyttömäksi tämän tekee Kreikan puolustusbudjetin koko, joka oli vuonna 2010 n. 7 miljardia euroa, joka on n. 2,5-kertainen Suomeen verrattuna. Vuonna 2011 puolustusmäärärahoja leikattiin Kreikassa 20%, mikä tarkoittaa, että Kreikka käyttää puolustukseen rahaa enää kaksi kertaa niin paljon, kuin Suomi.

Irvokasta tässä on se, että Kreikka varustautuu käytännössä Turkin uhkaa vastaan. Siis sen Turkin, jota mm. Alexander Stubb oli tuomassa Unionin jäseneksi sillä perusteella, että siellä ostetaan Nokian kännyköitä. Sen Turkin, joka kuuluu samaan Pohjois-Atlantin puolustusliittoon kuin Kreikka. Toki myös sen Turkin, joka vainoaa vähemmistöjään, rajoittaa sananvapautta ja kieltää Armenialaisten kansanmurhan. Tervetuloa, EU:ssa me emme ole kovin tarkkoja siitä, kenen kanssa me perustamme liittovaltiota.

Saksa ja Ranska toki taputtavat suuria karvaisia käsiään, kun aseet käyvät kaupaksi. Portugalin ja Kreikan aseostot kun tekevät tukipakettien rahoista paitsi kätkettyä pankkitukea, myös piilotukea näiden maiden aseteollisuudelle. Panssarivaunuja, hävittäjälentokoneita, sukellusveneitä, häivefregatteja. 

Ehkä meidänkin pitäisi liittyä Natoon tai vetää velat tappiin, niin ei tarvitsisi pistää tämän maan puolustamisesta uransa tehneitä ihmisiä kilometritehtaalle.

 

Päivitys. Kreikan armeijan leikkaukset tuntuvat olevan kovin tilapäistä sorttia, uutisoi Verkkouutiset. Maan jäsenmaksut Natolle kasvavat 60 miljoonaan (sattumoisin sama summa, jonka me säästämme lopettamalla varuskunnat) ja puolustusbudjettia kasvatetaan 20%, samalla kun sosiaalimenoja suunnitellaan leikattavan 2 miljardia euroa. 

Uusien tukipakettien kaavaillaan avaavan mahdollisuuksia uusiin asehankintoihin, muun muassa kahden miljardin euron arvoiset sukellusveneet tulisivat Saksasta. Myös Ranska hyötyisi kreikkalaisista aseostoista.

Näiden lukujen valossa tunnen entistä suurempaa sympatiaa peruskreikkalaista kohtaan. Tällaista hallintoa me pönkitetämme. Mutta näinhän se menee, sosialisti tukee toista. Myös asehankinnoissa, kansan kärsiessä kurjuudessa. Neuvostoliitto ei koskaan loppunut, se elää ja voi hyvin meidän keskellämme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Muistetaan se Kataisen lupaus. Ei meidän tarvitse muistaa kuin yksi luku 1,6miljardia! Lisää ei tule, ellei niille saada täyttä vakuutta!
Kokonaisuudessaanhan tässä näyttää olevan kyseessä vain Eu:n ja euron toimimattomuuden peitteleminen maksoi mitä maksoi!

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Kokonaisuuksia on yleensä hyvä katsoa, mutta joskus asiat pitää viedä konkretian tasolle. Reumasairaalan tai paikallisen varuskunnan lopettamisen ymmärtävät kaikki.

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_c...

"Uuden tukipaketin toteutuminen avaisi varmasti mahdollisuuksia myös uusille asekaupoille, nimettömänä pysyttelevä korkea Kreikan npuolustusministeriön korkea virkamies sanoo lehdelle.

Asekauppojen suurimmat hyötyjät löytyisivät tukipaketin maksupuolelta, kuten Saksasta. Kreikka on Portugalin jälkeen suurin saksalaisten aseiden ostaja Euroopassa.

Kaavailluista asehankinnoista muun muassa kahden miljardin euron arvoiset sukellusveneet tulisivat Saksasta. Myös Ranska hyötyisi kreikkalaisista aseostoista."

Jyri Terttu

Eli Kreikka maksaa tuossa tukia takaisin Ranskalle ja Saksalle. Joiden pankit ovat edesauttaneet Kreikan kurjuutta. Paha saa palkkansa samoin kuin Finnairilla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

16,5 miljardia olisi kokonaispotti (pääoma + korkokulut), ei pelkästään korkokulut. Näin tuon Hurrin kirjoituksen itse ymmärsin.

MUOKKAUS: Niin, ja tuo sisältäisi ylitakausosuuden (+65% lainapääomaan).

Käyttäjän kallepahajoki kuva
Kalle Pahajoki

Taisin laittaa tuossa sekaisin koko ERVV:n ja nuo Kreikan uuden paketin takausvastuut. Pahoittelut. Luvut menivät sopivasti yksiin nopeasti lukemalla tuon syksyisen ERVV-katsauksen kanssa, jossa pelkkä taattava pääoma ERVV:ssä on on sen 14 miljardia (karkeasti) ja korkomenojen takaukset pyörivät uuden paketin kokonaissumman tienoilla. Eli tässä kuvassa skenaario 3,5% + pääoma:

http://www.taloussanomat.fi/files/panorama_SuomenE...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä mitään, hyvä pitää luvut kuitenkin oikeina kun muutoin sitä tulee läjäpäin kaikenlaista huutelua.

Jari Jakonen

Ruotuväki-lehden nrossa 20 10.11.2011 artikkelissaan Eero Nurmi kirjoittaa, että Der Spiegel -lehden mukaan Kreikka olisi ostamassa ranskalaisia fregatteja, http://tinyurl.com/bo3bjem :

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan Ranska haluaisi myydä Kreikalle 2–4 FREMM-luokan fregattia. Ranskalaisen sanomalehden Le Figaron mukaan Kreikka olisi lähettänyt Ranskalle tarjouspyynnön kuudesta aluksesta, joidenvhinta markkina-arvoilla mitattuna nousisi 2,5 miljardiin euroon. FREMM monitoimifregatti on ranskalais-italialaisvalmisteinen huippumoderni sotalaiva. Luokan ensimmäisellä aluksella, Ranskan laivaston FREMM Aquitainella on jo suoritettu merikokeita.

Alukset valmistaisi ranskalainen valtionyhtiö DCNS. Der Spiegelin mukaan DCNS:n saksalainen kilpailija ThyssenKrupp on valittanut Kreikan ja Ranskan välisistä neuvotteluista kirjeitse Saksan liittokansleri Angela Merkelille.

Lisäksi Kreikka on lehtiväitteiden mukaan hankkimassa Yhdysvalloista 400 M1A1 Abrams -panssarivaunua sekä ostamassa Israelilta 110 miljoonalla eurolla asejärjestelmiä F-16-hävittäjiinsä.

Eero Nurmi päättää Ruotuväki-lehden artikkelinsa:

11 miljoonan asukkaan Kreikka oli vuosina 2000–2010 asetuonnin kokonaisarvolla mitattuna maailman neljänneksi suurin tavanomaisten aseiden tuoja. Vuonna 2009 maa toi aseita yli 850 miljoonalla eurolla, ja viime vuonnakin asetuonnin arvo nousi yli 500 miljoonaan euroon.

Suurille euromaille Kreikka on tärkeä aseiden vientimaa. Saksa on vienyt Kreikkaan aseita viimeisen kolmen vuoden aikana noin 700 miljoonalla eurolla. Kreikka on Saksan toiseksi suurin aseiden vientimaa heti Turkin jälkeen.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Taitaa olla ainoat rahat joista jää Kreikalle muutakin kuin lisää velkaa!.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Kreikalla on komeat ilmavoimat:

http://translate.google.fi/translate?hl=fi&langpair=en|fi&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Air_Force

Ja lisää (60 hävittäjää) on tarkoitus hankkia!

Hanian lentokenttä (jonne matkustajakoneetkin laskeutuvat) on sotilaskenttä (vieressä on Naton laivastotukikohta).

Keväällä 2011 ”Kreikan armeijan pojat” lähtivät kovalla jytinällä ”harjoituslennoille” kohti Libyan merta.

Lentoyksiköitä on lukuisia, taktiset ilmavoinat, harjoitusyksikkö, kuljetuskalustoyksikkö ja lukuisia ”pelastuspartioita” sekä medicalyksiköt (yhteensä 8).

Ohjuspuolustusjärjestelmiä vahvistetaan ja F16-hävittäjään ostetaan uusia asejärjestelmiä.

Että rahaa kyllä palaa!

Käyttäjän Sweep kuva
Kai Samanen

Yksi parhaista kirjoituksista pitkään aikaan. Iso Kiitos Kalle.
Toivoa sopii, että juttuasi saisi leviämään laajemminkin.

Anssi Luoma-aho

Kalle, kiitos että palasit tälle linjalle! ;)

Vesa Väyrynen

Petri Pulkkanen. Ihmettelit miksi Kokoomuksen kannatuslukemat eivät lähde laskemaan. Ei siinä ole mitään ihmettä. Julkisen sektorin palkkoja korotettiin tasokorotuksella kokoomuksen toimesta. Näille sorretuille maksetaan kokoajan vallasta. Ikävä piirre asiassa on, ettei tarvittavia varoja ole, vaan joudumme lainaamaan kaiken.Mutta aivan varmaa on, että joka lati kaivetaan meiltä korkoineen takaisin, vastalauseista huolimatta.

Olisiko hyvä idea perustaa kylttitehdas mielenosoittajia varten? Pitäisi vain kehitellä yleismallisia Banderolleja ja kylttejä.Tuo voisi olla tulevaisuuden ala.

Toimituksen poiminnat